Forskel på, om du er jyde eller sjællænder: Unge kriminelle straffes vidt forskelligt

Postnummeret afgør, om unge kriminelle under 18 år slipper for fængsel.

I nogle kommuner får op mod halvdelen af de unge en såkaldt ungdomssanktion med afsoning på en socialpædagogisk institution, mens unge i andre kommuner kun meget sjældent får andet end ubetinget fængselsstraf.

Det viser en opgørelse fra Justitsministeriet ifølge Jyllands-Posten.

For eksempel blev fem af ni kriminelle unge i Kolding straffet med en ungdomssanktion i 2013, mens antallet i Københavns Kommune var nul af i alt 63.

Forskellen er så udtalt, at både SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti nu vil bede justitsminister Mette Frederiksen (S) om at kortlægge, hvorfor andelen af ungdomssanktioner er så forskellig i kommunerne.

- Der er brug for et ens system over hele landet. Det lyder uhensigtsmæssigt, at man bruger det så forskelligt, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, til Jyllands-Posten.

På landsplan udgør andelen af ungdomssanktioner 18 procent. Hvilken straf der er bedst, når det handler om at undgå ny kriminalitet, findes der ikke entydige svar på, selv om ungdomssanktioner har været mulige siden 2001.

- Vores evalueringer tyder på, at der er mindre recidiv (tilbagefald til ny kriminalitet, red.) ved en ungdomssanktion end ved en ubetinget frihedsstraf, når vi taler om alvorlig kriminalitet, siger Britta Kyvsgaard, forskningschef i Justitsministeriet, til Jyllands-Posten.

Kriminolog Lina Kjær fra Syddansk Universitets mener, at det kan være retssikkerhedsmæssigt betænkeligt med så stor forskel på antallet af ungdomssanktioner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip