Forsker bekymret over eksplosioner ved kraftværk: "Der kan godt ske ulykker"

Skrevet af Mathias Nielsen

20/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dansk forsker er bekymret over weekendens begivenheder i Ukraine.

Dagens topnyheder

Europas største atomkraftværk, Zaporizjzja i Ukraine, har under hele krigen været centrum for mange kampe. Det har sågar været besat af russiske styrker i en periode.

Det er det dog ikke længere, men både lørdag og søndag har det været plaget af eksplosioner. Under normale omstændigheder leverer værket omkring 20 procent af Ukraines strøm.

Weekendens eksplosioner bekymrer Bent Lauritzen, som er forskningsleder ved center for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

»Jeg er nødt til at sige, det er ikke bygget til krig. Principielt kan det hele blive ødelagt i krigssituationer, og så har vi altså en noget værre situation,« siger Bent Lauritzen ifølge Ritzau.

Bent Lauritzen understreger, at værket som udgangspunkt er godt bygget, men peger på, at strømforsyningen er afgørende for sikkerheden på kraftværket.

»Selve værket er lukket ned, men selv om reaktorerne ikke er i drift, så skal de stadigvæk køles. Og de skal køles gennem lang tid. Derfor er der behov for strømforsyning til pumperne,« siger Bent Lauritsen.

Derfor bekymrer det også Bent Lauritzen, at den eksterne strømforsyning til værket har været afbrudt indenfor den seneste periode. Situationen omkring kraftværket er altså ret bekymrende, og kan i værste fald føre til alvorlige ulykker.

»Der kan godt ske ulykker, og det er selvfølgelig det, som det internationale samfund er bekymret for. Specielt det internationale atomenergiagentur, så det er vigtigt at få genoprettet sikkerheden på værket,« siger Bent Lauritzen.