Forsker i tyngdebølger: Dette går ud over at høre og se

Torsdagens nyhed, om at forskere for første gang har været i stand til at måle de såkaldte tyngdebølger, er blevet sammenlignet med, at det nu er muligt at kunne høre rummet.

Men det mener Niels Obers, som er professor i teoretisk partikelfysik og kosmologi ved Niels Bohr Instituttet, ikke, er en beskrivelse, der er tilstrækkeligt dækkende for den store nyhed.

- Det jeg synes, er det mest spændende, det er, at dette går ud over at høre og se. Det er en helt ny dimension i forhold til vores virkelighed, siger han til Ritzau.

- Jeg hørte godt på pressekonferencen, at sammenligning med at kunne høre universet blev lavet, men for mig er dette gennembrud mere, end at kunne høre, for det er ikke lydbølger, vi taler om, men bølger der påvirker vores rum og tid.

Den begejstrede professor ser store muligheder i opdagelsen og fortæller, at det åbner for en helt ny verden af observationer.

- Vi kan nu lave målinger af de mest spændende begivenheder, som sker i vores univers som for eksempel sammensmeltning af sorte huller.

- Indtil nu har vi kun kunnet se dem via teleskoper eller ved hjælp af elektromagnetisk stråling, men nu kan vi se dem ved hjælp af de bølger, de forårsager, siger Niels Obers.

Videnskabsmænd ved Advanced Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (Ligo) fortalte på et pressemøde i Washington i USA, at de nu kan måle de såkaldte tyngdebølger, som bliver skabt af enorme objekter i rummet som sorte huller og supernova-eksplosioner.

Den verdensberømte fysiker Albert Einstein forudså allerede for et århundrede siden, at tyngdebølger eksisterede. Men ingen har tidligere formået direkte at måle deres eksistens og den energi, de transporterer på tværs af universet.

Einsteins forudsigelse kom han med i forbindelse med den vigtige relativitetsteori, som danner grundlag for meget forskning i dag.

I 1915 mente den tyske fysiker dog ikke, at man nogensinde ville kunne observere bølgerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip