Forsker: K svinger den økonomiske pisk for hårdt

Skrevet af admin

08/06/2015

Dagens topnyheder

Det er rigtigt, når De Konservative siger, at en økonomisk gevinst kan hjælpe kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Men at kontanthjælpsloftet skal sættes så meget ned, at der som minimum altid vil være 3000 kroners forskel på at tage et arbejde og være på kontanthjælp, det er alt for hårdt tegnet op, mener Bent Greve, professor på RUC og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet.

- 3000 kroner er så ret meget. Jeg tror, at de fleste både på dagpenge og kontanthjælp gerne vil arbejde for 2000 kroner, fordi det i forhold til deres indkomst er en stor vækst, siger han.

Bent Greve vil ikke komme med en alternativ grænse, men bekræfter, at forskning viser, at økonomisk incitamenter kan få folk i arbejde et stykke af vejen.

- Økonomiske incitamenter har et stykke af vejen betydning for, om folk rent faktisk vil søge et arbejde. Så der er ræson i, at der skal være en eller anden form for økonomisk incitament, siger han.

Han er dog sikker på, at en stor del af kontanthjælpsmodtagerne allerede er motiveret alene af den grund, at meget få danskere har lyst til at gå ledige.

- Vi ved fra lykkeforskningen, at det at miste sit job kan man ikke kompensere for økonomisk, fordi du samtidig mister dit netværk og din selvanseelse. Derfor vil mange faktisk gerne tage et arbejde, selvom der ikke nødvendigvis er en økonomisk gevinst ved det, siger han.

I den borgerlige-liberale tænketank Cepos synes man derimod godt om De Konservatives kontanthjælpsstramninger.

Ifølge Cepos cheføkonom, Mads Lundby Hansen, vil gevinsten for at tage et lavtlønsjob stige markant, og det vil betyde, at flere kontanthjælpsmodtagere søger de lavtlønsjob, der er.

Mads Lundby Hansen mener også, at forslaget rammer de rigtige, når ydelserne sænkes mest for kontanthjælpsmodtagere med børn.

- Det er hos forsørgerne, at man har de store incitamentsproblemer. Det er der, hvor gevinsten ved at tage et lavtlønsjob er allermindst, så det er klart, at skal man forbedre incitamentet, kommer det meget ofte til at berøre forsørgerne, siger Mads Lundby Hansen.

Cepos' beregninger viser, at det konservative ydelsesloft kan få beskæftigelsen til at stige med cirka 2000 personer. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der 173.200 modtagere af kontanthjælpsydelser i december 2014.

/ritzau/