Politikere presser på for at få kørt en prøvesag mod en 19-årig dansk statsborger, der er fængslet i Libanon mistænkt for at kæmpe til fordel af den militante gruppe Islamisk Stat (IS).
Men en forsker opfordrer til at slå koldt vand i blodet med hensyn til at kræve den unge mand udleveret og stillet for en dansk domstol.
- Libaneserne er tilsyneladende klar til at føre en sag, så måske er det bedre at overlade det til Libanon at føre en sag mod ham, siger videnskabelig assistent Henning Bang Fuglsang Sørensen fra juridisk institut ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i international strafferet.
Han peger på, at det vil være en meget langsommelig og omkostningstung proces at forsøge at få manden udleveret. Og samtidig er det meget usikkert, om det vil være muligt at få ham dømt ved en dansk ret.
- Vi vil gerne have ham dømt og straffet for at kæmpe for Islamisk Stat, men hvad hvis en straffesag langt ud i fremtiden ender med, at han bliver frifundet, spørger Henning Bang Fuglsang Sørensen.
Det springende punkt er, hvilke beviser det er muligt at fremskaffe for mandens handlinger som syrienkriger.
- Hvis vi skal gennemføre en sag, skal vi have nogle beviser. Dem skal vi først have udleveret fra de libanesiske myndigheder og vurderet, om de er stærke nok til domfældelse ved en dansk ret, inden vi kan kræve udlevering. Og uden beviser har vi ikke en sag, siger han.
De syrienkrigere, der vender hjem til Danmark, kan politiet naturligvis tage ud og anholde, men også her er det et spørgsmål, om beviserne mod dem er solide nok til at løfte bevisbyrden, påpeger forskeren.
Blandt dem, der presser på for at få sat gang i en prøvesag er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup. Det kan ske enten lokalt i Libanon eller ved, at manden udleveres til Danmark, mener han.
- Vi står i en situation, hvor der ikke har været nogle sager i forhold til hellige krigere i enten Syrien eller Irak. Der tyder det på, at denne sag kunne være en god prøvesag, siger han.
Den 19-årige skal ifølge de libanesiske myndigheder have været en aktiv del af IS i Libanon og Syrien i længere tid.
Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet har ingen kommentar til, om der er grundlag for en dansk sigtelse mod manden med henblik på udlevering. SØIK henviser til Udenrigsministeriet, der "kører sagen".
/ritzau/