Forskere advarer: Har gjort chokerende opdagelse omkring brug af opvaskemaskine

Foto: Shutterstock

Et nyt studie viser en chokerende afsløring omkring det skyllemiddel, som der bruges i nogle opvaskemaskiner. Faktisk er forskere direkte bekymret, fordi det kan være meget sundhedsskadeligt.

Findes der noget bedre end at starte en propfyldt opvasker, som dermed klarer den kedelige rengøring? Det vil nogle nok mene, men en opvaskemaskine er et populært og elsket apparat i de danske husstande.

Når maskinen er færdig, kan man tage alle de helt rene ting ud og bruge dem igen.

Læs også

Milliardærfrue har været forsvundet i mere end fire år: Nu er der nyt

Men selvom tingene ser næsten klinisk rene ud, så kan der være efterladt farlige rengøringsrester tilbage på overfladen, som i sidste ende kan ende i vores mave-tarmsystem og gøre stor skade, viser en undersøgelse fra Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Her har man fundet ud af, at nogle opvaskemaskiner efterlader skyllemiddel på de rengjorte tallerkner, glas og bestik. Og hvorfor så det?

Ifølge forskerne, så bruger nogle opvaskemaskiner et skyllemiddel, som først forsvinder fra overfladen på tingene, når alt vandet i maskinen er fordampet.

Det kan som du nok ved godt tage lidt tid. Og det er det, som forskerne er bekymret over.

Det indtørrede skyllemiddel kan nemlig vise sig at være en rigtig trist omgang for tarmsystemet.

"Det er alarmerende, at der i mange apparater ikke er nogen ekstra vaskecyklus til at fjerne det resterende skyllemiddel. Det betyder, at potentielt giftige stoffer forbliver på opvasken, hvor de så tørrer på plads”, siger Cezmi Akdis, der er professor ved universitetet i Zürich, og som har stået i spidsen for undersøgelsen ifølge Illustreret Videnskab.

For at undersøge sundhedsrisikoen ved at bruge en opvaskemaskine, dyrkede forskerne celler i et laboratorium, der efterligner de celler, mennesket har i tarmen.

Dermed kunne de se, hvordan tarmen tilsvarende ville reagere i en menneskekrop. Epitelbarrieren er et beskyttende lag i tarmen, som kontrollerer, hvad der kommer ind i kroppen.

"Epitel" er betegnelsen for en gruppe højt specialiserede celler, der beklæder alle kroppens ydre og indre overflader. Det er derfor vigtigt, at epitelbarrieren virker effektivt, da der ellers kan sive en masse uvedkommende bakterier ind i kroppen.

Tidligere har skader på vores epitelbarrier været forbundet med fødevareallergi, gastritis, diabetes, fedme, skrumpelever, sklerose, autismespektrumforstyrrelser, kronisk depression og Alzheimers.

I studiet fandt forskerne ud af, at de celler, som blev udsat for skyllemiddel fra opvaskemaskinen, ødelagde tarmens beskyttende epitelceller, mens lavere doser gjorde cellerne mere gennemtrængelige.

Det er ifølge forskerne meget bekymrende, fordi en svækkelse af eptilbarrieren altså øger risikoen for mange alvorlige sygdomme.

Læs også

IKEA advarer kunderne

 

Dagens Gossip