Forskere: Rygningens dage er talte

Rygning får aldrig en renæssance i Danmark. Det vurderer en række forskere i forbindelse med, at det nu er 20 år siden, at det første rygeforbud i Danmark blev indført, skriver Kristeligt Dagblad.

Faktisk har forbuddene så fast et tag i os, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se en generation af ikke-rygere, mener Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i politiske forebyggelsesstrategier mod rygning.

- Rygning er faldet med cirka en procent om året. Fortsætter det sådan, vil antallet af rygere inden for 15-20 år være nede på nul, siger Finn Diderichsen til Kristeligt Dagblad.

Johan Peter Paludan, der er fremtidsforsker inden for blandt andet sundhedsområdet og tidligere direktør for Institut for Fremtidsforskning, mener også, at rygningens fremtid hviler på et meget vaklende eksistensgrundlag.

- Med tiden vil der stort set ikke være nogen rygere. De få, der er tilbage, vil kun findes i små enklaver og overleve som subkultur. Her vil de ryge i smug, fordi det mange steder er forbudt, socialt uacceptabelt og nærmest kriminaliseret, siger Johan Peter Paludan til avisen.

Med mindre lungecancer ikke længere er en risiko ved at ryge, så vil de rygeforbud, der allerede er, kun blive strammet yderligere, mener Johan Peter Paludan.

Dette vil ske allerede i løbet af den næste regeringsperiode, og alle offentlige rum vil blive omfattet af rygeforbud.

Men også de private kontorer, hvor det ellers er virksomheden selv, der bestemmer, vil lave restriktioner over for rygning.

Fokus på sundhed er højt på den politiske dagsorden, og derfor skal de små værtshuse under 40 kvadratmeter heller ikke glæde sig for meget, for spørgsmålet er, hvor længe de får lov at leve under lovgivningens undtagelse, lyder prognosen ifølge fremtidsforskeren.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip