Forskere slår alarm: Giftige metaller fundet i tamponer

Kamille Isaksen

2 uger siden

|

10/07/2024
Nyheder
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
En ny undersøgelse viser skræmmende resultater.

Dagens topnyheder

Det menes, at en kvinde i gennemsnit bruger 10.000 bind eller tamponer i løbet af sit liv. 

Netop dette har været central for en omdiskuteret debat verden over. Denne diskussion har blandt andet resulteret i, at visse steder har gjort tamponer og bind gratis for kvinder.

Denne gang er det dog ikke det økonomiske aspekt, der er i fokus - men derimod sundheden. 

En ny undersøgelse fra University of California Berkeley i USA har nemlig afsløret spor af skadelige metaller i tamponer, hvilket har fået forskere til at slå alarm. 

Fundet af metaller som nikkel, bly, kviksølv, kobber og jern i tamponer vækker alvorlig bekymring, da disse produkter er i direkte kontakt med vagina og derfor kan udgøre en sundhedsrisiko.

Det skriver mediet Sky News

Undersøgelsen omfattede 30 tamponer fra 14 forskellige mærker, og resultaterne viste, at ingen af produkterne slap uden anmærkninger. 

Hovedforfatteren bag undersøgelsen, Jenni Shearston, fremhæver den manglende forskning på området som problematisk, da tamponer har et stort potentiale for at påvirke folkesundheden.

Første undersøgelse af sin slags

Dette studie er den første af sin slags, der undersøger tamponer for et bredt spektrum af metaller. 

Resultaterne varierede afhængigt af, om tamponerne blev solgt i USA, Storbritannien eller EU, samt om de var økologiske eller ej. 

Forskningen viser, at metallerne kan optages lettere via blod eller slimhinder, når de kommer i kontakt med vagina, hvilket gør tamponer særligt farlige, hvis de indeholder skadelige stoffer.

Undersøgelsen spekulerer i, at metallerne kan stamme fra forurenet jord eller vand, der anvendes ved dyrkningen af bomuld, som tamponer fremstilles af. 

Derudover kan kemikalier, der anvendes til bekæmpelse af svampe, ukrudt og skadedyr under bomuldsdyrkningen, samt blegemidler, der bruges for at opnå en hvid farve, også bidrage til forureningen.