Forside Nyheder Forskere udsender akut advarsel til alle, der spiser kød

Forskere udsender akut advarsel til alle, der spiser kød

steak,bøf,kød,beef
Shutterstock.com

Det nye studie har vist sig at være lidt af en øjenåbner.

Lige nu læser andre

Selvom vegetariske og veganske kostvaner langt fra er nye fænomener, viser tal fra den amerikanske fødevareorganisation FMI, at op mod 80 procent af amerikanerne stadig spiser kød regelmæssigt. 

Men en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Nutrition peger på, at en kost uden animalske produkter kan være langt mere gavnlig – især hvis målet er vægttab og forbedret metabolisk sundhed.

Forskerholdet fra Physicians Committee for Responsible Medicine gennemførte et kontrolleret studie med 62 overvægtige voksne i USA. Over en periode på 36 uger blev deltagerne sat til at følge to forskellige kostplaner – en traditionel middelhavskost med kød, fisk, æg og mejeriprodukter, og en fedtfattig, vegansk kost uden animalske produkter. 

Hver deltager fulgte den tildelte kost i 16 uger, holdt derefter en fire ugers pause med deres almindelige kost, og skiftede derefter til den modsatte diæt i 16 uger.

Læs også

Ud over dagligt at logge deres fødeindtag, målte forskerne deltagernes såkaldte syrebelastning ved hjælp af to etablerede metoder (PRAL og NEAP), der vurderer, hvor surt kroppen påvirkes af kosten. 

Ifølge forskerne er en høj syrebelastning problematisk, fordi den kan fremme inflammation, forstyrre hormonbalancen og hæmme kroppens evne til at forbrænde fedt effektivt. Samtidig kan et surt tarmmiljø skade de sunde tarmbakterier og dermed også fordøjelsen.

Resultaterne var tydelige: Deltagere på den veganske kost oplevede et markant fald i syrebelastningen – og tabte sig i gennemsnit 13 kilo. I modsætning hertil viste middelhavskosten hverken nævneværdig ændring i syrebelastning eller kropsvægt.

Forskerne konkluderer derfor, at udskiftning af bare nogle af disse animalske produkter med basiske plantefødevarer – såsom bladgrønt, bær og bælgfrugter – ikke blot forbedrer kroppens indre miljø, men også har direkte effekt på vægttab og inflammationsniveau.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at man skal opgive kød helt. Som nævnt kan man blot reducere mængden af animalske fødevarer, man indtager, og i stedet udskifte dem med plantebaserede alternativer, for at give kroppen bedre betingelser. 

Læs også

Ads by MGDK