For nogle år siden hærgede elmesygen, som fik et stort antal elmetræer til at rådne op indefra, hvorfor de blev fældet i massevis. Nu er det asketræerne, der står for fald på grund af sygdommen asketørre, der skyldes en aggressiv svamp, men forskere fra Københavns Universitet mener at have fundet en mulig løsning.
Sygdommen har bredt sig
For 10 år siden blev de første symptomer på asketoptørre observeret i Danmark og Sverige og man frygter nu, at asken helt forsvinder fra Europas skove. Sygdommen er for nylig konstateret i Storbritannien, hvor truslen har stor offentlig interesse. Britiske medier og myndigheder kigger derfor til Danmark for at få inspiration til, hvad man kan stille op. Derfor samledes europæiske eksperter og myndighedspersoner onsdag i Litauen for at koordinere indsatsen. Ved netværksmødet vil forskningsresultater fra bl.a. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet blive fremlagt.
- Vi har påvist en genetisk betinget modstandskraft hos en lille andel af asketræerne. En modstandskraft, som tilsyneladende bliver nedarvet direkte fra forældre til afkom. Det tager normalt lang tid at lave sådanne undersøgelser af træer, men det har været muligt ved at bruge plantningsforsøg anlagt af Naturstyrelsen for 10-15 år siden, siger professor Erik Dahl Kjær fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.
De smukke asketræer kan ses mange stedet, både i skovene, i parker og på kirkegårde. Asketræ er velegnet til mange formål, blandt andet i møbelindustrien, og f.eks. de håndbyggede engelske Morgan-sportsvognes karosseri er delvist bygget af asketræ.