Forslag om kontrol af flyrejsende skaber stadig debat i EU

Skrevet af admin

26/02/2015

Dagens topnyheder

Navn, rejsedato, betalingsform samt valg af mad og sæde. Det er en del af de informationer, som flyselskaberne indsamler om deres passagerer og som populært går under navnet PNR.

EU har længe brygget på et europæisk system af slagsen, som myndigheder eksempelvis kan bruge til at tjekke mistænkelige rejsemønstre.

Torsdag præsenterede den britiske EU-parlamentariker Timothy Kirkhope så et revideret forslag til et europæisk system på et møde i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg i Bruxelles.

Det skabte højrøstet debat blandt de europæiske politikere.

Diskussionen gik blandt andet på, hvorvidt der skal samles oplysninger om flyvninger mellem medlemslandene - og ikke kun ind og ud af EU - samt hvor lang tid oplysningerne skal gemmes.

Den polske parlamentariker, Michal Boni, roste ligesom flere af hans kolleger imidlertid Kirkhope for hans arbejde og sagde:

- Det er tydeligt, at vi bliver nødt til at komme med en løsning for hele Europa.

Imens stillede den hollandske parlamentariker Sophia in 't Veld spørgsmål ved selve behovet for et europæisk PNR-system.

- Det vil give mening, men det er ikke nødvendigt, sagde hun.

I mere end to år har stærke kræfter i borgerrettighedsudvalget blokeret for en vedtagelse af forslaget. Et forslag, som EU's 28 medlemslande allerede er enedes om.

Men Kirkhope, som er ordfører på projektet, var optimistisk. Han sagde på et efterfølgende pressemøde, at "der er stærkt grundlag at gå videre fra".

- Et system med fælles standarder for sikkerhedsforanstaltninger er en meget bedre formel end tilfældige PNR-arrangementer rundt omkring i Europa, som - så vidt jeg ved - ikke har nogen sikkerhedsforanstaltninger på plads, sagde han med henvisning til beskyttelse af data.

På topmødet tidligere i februar vedtog stats- og regeringscheferne en terrorerklæring, hvor de opfordrede EU til hurtigst muligt at få færdiggjort arbejdet med et PNR-system.

Dagen inden topmødet vedtog EU-Parlamentet også, at det skulle arbejde henimod at få afsluttet arbejdet inden årets udgang.

Medlemmerne af borgerrettighedsudvalget har indtil 25. marts til at komme med ændringsforslag.

/ritzau/