Rusland er blandt de største sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark i disse år står over for.
Det fremgår af en aktuel vurdering af forhold i udlandet af betydning for Danmarks sikkerhed, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har offentliggjort onsdag aften.
- Rusland vil i de kommende år forblive en betydelig sikkerhedspolitisk udfordring for Vesten, Nato og Danmark, står der blandt andet i rapporten Efterretningsmæssig Risikovurdering 2015.
- Ukrainekrisen har gjort det tydeligt, at Rusland har en anden forståelse af grundvilkår, mål og midler i international politik end Vesten. Rusland udfordrer og modarbejder samtidig i stigende grad Vesten i væsentlige internationale spørgsmål, lyder det videre.
Efterretningstjenesten anser det dog som usandsynligt, at Rusland har til hensigt at indlede en militær konfrontation med Nato eller Danmark.
Ud over truslen fra Rusland udgøres de største trusler mod Danmark og danske interesser ifølge FE af terror og cyberspionage.
- Det er på de områder, FE særligt lægger tyngde i disse år. Desuden har FE fokus på konflikterne i Mellemøsten og Nordafrika, Afghanistan samt udviklingen i Arktis, der har særlig betydning for Danmarks sikkerhed, siger FE-chef Thomas Ahrenkiel i en udtalelse.
Mere konkret handler terrortruslen om militante islamister.
- Danmark og andre vestlige lande står over for en alvorlig terrortrussel. I løbet af de seneste år har militante islamistiske grupper vundet frem i dele af Afrika og Mellemøsten.
- Truslen mod Vesten kommer primært fra personer, som sympatiserer med Islamisk Stat i Irak og Levanten (ISIL), og fra hjemvendte militante islamister, lyder det i rapporten, hvor der bruges et andet navn for Islamisk Stat (IS).
Efterretningstjenesten forventer, at antallet af hjemvendte militante islamister vil stige i løbet af de kommende år.
Dog vurderes det, at både IS' og al-Qaeda-militantes mulighed for at planlægge og gennemføre større, mere komplekse angreb i Vesten er begrænset.
Med hensyn til cybertruslen er den mest alvorlige spionage rettet mod offentlige myndigheder og virksomheder. Ifølge FE står statslige og statsstøttede grupper primært bag spionagen, der er blevet mere avanceret.
/ritzau/