Fransk forslag om at lempe euroregler får kold skulder

Chefen for den tyske forbundsbank advarer om, at tilliden til EU-landenes budgetregler risikerer at blive udvandet, hvis Frankrig får forlænget tidsfristen for få nedbragt sit budgetunderskud.

Ifølge EU's regler må et medlemsland maksimalt have et budgetunderskud på 3,0 procent af bruttonationalproduktet.

- Det er afgørende, at vi holder os til reglerne. Det er ikke tilstrækkeligt at blive enige om nye regler. Vi skal også holde fast i dem, siger Bundesbank-præsidenten Jens Weidmann.

Den nyudnævnte franske finansminister, Michel Sapin, sagde i sidste uge, at Frankrig vil forsøge at få udskudt fristen for at opfylde målet.

Men det er Weidmann, der også er medlem af Den Europæiske Centralbanks bestyrelse, ikke lydhør overfor.

Det franske forslag vil "teste troværdigheden af de nye regler", siger han i et interview med en hollandsk tv-station.

Den franske regering er enig i, at underskuddet ikke bør overskride tre procent, men finansminister Sapin mener, at timingen er er en trussel mod den økonomiske vækst i både Frankrig og EU.

- Disse mål vil vi holde os til, det er en del af den overordnede linje. Det er selve vejen og selve timingen, som vil blive diskuteret med de fælles interesser for øje, sagde Sapin torsdag radiostationen France Inter.

- Det handler ikke om, at Frankrig trygler på sine knæ. Det er i Europas interesse at finde den rette timing. Europa vil klare sig bedre, når Frankrig klarer sig bedre, sagde han.

Frankrig havde sidste år et budgetunderskud på 4,3 procent af BNP. Regeringens målsætning lød på 4,1 procent.

EU-Kommissionen har adskillige gange advaret Frankrig om, at med den nuværende budgetpolitik vil landet ikke opfylde målsætningen inden fristens udløber ved udgangen af 2015.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip