Gear ned: Stress øger risikoen for demens

Den stress, du oplever, mens du er midaldrende, kan vise sig op til fire årtier senere i form af bl.a. Alzheimers.

Det viser en ny svensk undersøgelse blandt 800 kvinder, som netop er blevet offentliggjort i online-tidsskriftet BMJ Open, skriver Dailymail.co.uk.

Tjek om du er i farezonen for at få stress. Se mere på Q.dk

Blev testet gennem livet

Undersøgelsen startede i 1968, hvor kvinderne undergik forskellige neuropsykiatriske tests, som blev gentaget i 1974, 1980, 1992, 2000 og 2005.

Ved undersøgelsens begyndelse var kvinderne midaldrende, og da blev de spurgt ind til, hvordan de havde tacklet forskellige dramatiske og stressende begivenheder.

Det inkluderede skilsmisse, at blive enke, jobproblemer, syge børn eller syge pårørende.

Med årene udviklede 19 procent af kvinderne demens, hvoraf størstedelen fik diagnosen Alzheimers.

Og undersøgelsen viste, at en eller flere dramatiske begivenheder i fortiden betød 21 procent øget risiko for at udvikle netop Alzheimers, mens der var 15 procent øget risiko for at udvikle andre former for demenssygdomme.

Er du stresset, bliver du også lettere syg. Se mere om hvorfor på Soendag.dk

Måske kan mere terapi hjælpe

I undersøgelsesrapporten skriver forskerne, at de håber, at denne undersøgelse vil danne grobund for flere undersøgelser, der kan fastslå, om folk, der har gennemlevet den slags dramatiske begivenheder har brug for mere terapi.

Forskerholdet peger på, at det kan være kroppens produktion af stresshormonet kortison, der spiller en afgørende rolle.

Doug Brown, der er direktør for forskning og udvikling i Alzheimer’s Society, mener netop, at det er essentielt, at vi finder ud af, hvad der udløser demenssygdomme.

- Vi oplever alle stressende begivenheder igennem livet. At forstå, hvordan disse begivenheder bliver en risikofaktor for udviklingen af Alzheimers sygdom, er nøglen til at hjælpe os med at finde ud af, hvordan vi forebygger eller behandler lidelsen, siger Doug Brown til Dailymail.co.uk 

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip