Gellerup-digter får dødstrusler efter tv-interview

Skrevet af Ann Katrine Warren

|

09/10/2013

Dagens topnyheder

- Jeg er fucking vred på mine forældres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980’erne. Den der kæmpe gruppe af flygtninge, der skulle forestille at være forældre, har totalt svigtet deres børn.

Sådan siger 18-årige Yahya Hassan i et interview med Politiken, hvor han fortæller om baggrunden for sin sigtsamling, som udkommer den 25. oktober.

Men kritikken af hans forældre og indvandremiljøet i Aarhus V, hvor han er vokset op, har også givet skarpe reaktioner.

Efter den 18-årige deltog i Deadline på DR2 mandag aften blev programmets facebooksside næsten væltet af kommentarer. I blandt dem var adskillige dødstrusler.

- Skyd dig selv før en anden gør det.

- Gid jeg ha haft en bazuka, havde han været færdig for længe siden!

- Han skal fucking dø! Længer er den ikke!!!

Sådan lyder bare nogle af de voldsomme reaktioner, som nu er meldt til politiet.

Som 13-årig flyttede Yahya Hassan på institution for første gang, men han passede ikke rigtigt ind og endte med at flytte rundt i fem år, indtil han blev anbragt på døgninstitutionen Solhaven i Nordjylland, hvor en lærer åbnede hans øjne for litteraturen.

Nu udkommer hans digtsamling "Yahya Hassan" samtidig med, at han er kommet ind på Forfatterskolen.

Men selv om han i denne uge er blevet en central figur i indvandredebatten, handler det for Yahya stadig om et opgør med hans egen baggrund.

- Jeg er sgu da ikke nogen Naser Khader, Farshad Kholghi eller Hassan Preisler, der spiller på præmieperker-identiteten. Det handler om vilkår. Jeg skriver selvbiografiske digte fra underklassen om et historisk forældresvigt. Jeg er ikke nogen rollemodel eller forbillede for andre unge nydanskere, siger han i interviewet med Politiken.

Se indslag med Hahya Hassan i programmet "Himlen Over Os" herunder: