Geofysiker: Lysglimt var nok en ildkugle

Skrevet af admin

24/10/2015

Dagens topnyheder

Natten til lørdag har natteravne i Sverige, Norge og dele af Danmark givet meldinger om kraftige lysglimt på himlen.

Geofysiker og ansvarlig for meteoritsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum, Henning Haack, forklarer, at det med stor sandsynlighed har været det, man i astrofysikken kalder en ildkugle.

- Det kan betegnes som et kraftigt stjerneskud. Det opstår, når noget rammer jordens atmosfære. Når vi ser et stjerneskud, så er det ofte et sandkorn eller en gruspartikel, der kommer farende ind i atmosfæren med 20 til 30 kilometer i sekundet, siger han.

- Når det er noget større, går det lidt voldsommere for sig. Det har været noget lidt større i nat.

Lysglimtet var ifølge Bornholms Tidende blandt andet stort nok til at blive forvekslet med et nødblus. Den forveksling satte gang i en større efterforskning efter nødlidende til havs ved Allinge.

Ifølge Astronomisk Selskab er der meldinger om et objekt, der natten til lørdag har ramt atmosfæren og taget turen mod jorden indtil i hvert fald 29,3 kilometers højde.

- Jeg tænkte straks på, om der er noget, der har overlevet turen ind i vores atmosfære. Ved sådan en begivenhed kan man godt finde en kilos penge. Så vil det, der har ramt atmosfæren have været omkring 50 kilo, gætter Henning Haack på.

Han forklarer, at ildkugler som i nat er synlige i Danmark fem gange årligt.

Man har dog svære vilkår, hvis man vil forsøge at spotte den næste ildkugle over Danmark.

- Det findes et eneste eksempel på, at man opdagede et objekt, før det ramte jorden. Engang opdagede man en klippeknold, der var 1,5 gang længere ude end månen, som ramte Sudan 18 timer senere, fortæller Henning Haack.

Ifølge geofysikeren er der endnu intet, der tyder på, at meteornedslag har kostet et menneske livet.

/ritzau/