Gigantisk giftsvineri truer vores drikkevand

Klaus Rydahl

460 uger siden

|

23/11/2015

Dagens topnyheder

I Central- og Østeuropa er der 10.000 giftlossepladser og - deponeringer, der får lov til at ligge hen, uden at der bliver gjort ret meget for at rydde op. Det vurderer den internationale miljøorganisationen IHPA.

Stederne rummer nogle af de værste giftstoffer, der nogensinde er fremstillet, bl.a. stoffet HCB, der tidligere blev anvendt som svampegift i landbruget, og som har været forbudt i mange år.

HCB nedbrydes ikke i naturen, og hvis man får det i kroppen, giver det alvorlige skader på nyrerne og de indre organer og hudsygdomme; skader der ikke kan helbredes.

- Det er en lurende miljøkatastrofe, der på langt sigt er lige så alvorlig som klimaforandringerne, siger Tom Heinemann fra netværket af undersøgende journalister i Contaminated Future (Forurenet Fremtid) til Dagens.dk.

Læs også: Advarsel: Der er fundet svampegift i økologiske rosiner

Tidligere giftskandaler blegner i sammenligning
De mange giftgrunde er et levn fra før murens fald. Da Sovjetunionen brød sammen lukkede tusindvis af fabrikker, også indenfor den kemiske industri.

Giftgrunde og depoter fik lov at ligge hen eller også blev miljøgiftene nødtørftigt stuvet af vejen eller kørt på lossepladser.

- Cheminova og de andre giftskandaler, vi har haft herhjemme, blegner i sammenligning med de depoter, der ligger i de tidligere østblok-lande. Vi har filmet og dokumenteret steder, der er værre end det værst tænkelige, siger Tom Heinemann.

Contaminated Future har bl.a. lavet dokumentation fra egnen omkring Turda i Rumænien, hvor flere hundrede tons af pesticidet HCH er begravet lige under jordoverfladen i et naturskønt, rekreativt område.

Det er forbudt at grave det op, men lokale bønder gør det alligevel og bruger giften på deres marker. På den måde vandrer HCH’en videre til forbrugerne via landbrugsprodukterne.

Læs også: Ny revolutionerende forskning: Disse melorme lever af flamingo

Østersøen i fare
- Vi har endnu ikke lavet reportager fra Polen og Rusland, da det er svært at skaffe midler, men det er noget af det næste, vi skal i gang med, siger Tom Heinemann.

Og der er nok at tage fat på. Et af de steder, som netværket meget gerne vil have dokumenteret er Krasny Bor ved den russiske by Sankt Petersborg: En gigantisk losseplads med en forfærdende cocktail af bl.a. 700.000 kubikmeter flydende, giftigt affald.

Hvis giftene slipper ud i den nærliggende flod Neva, vil de havne i Østersøen, og dermed også finde vej til de danske farvande.

Læs også: Finanslov: Regeringen vil spare millioner på miljø og klima

FAKTA:
Du kan læse mere om de sager journalist-netværket arbejder med her.

Tom Heinemann har flere gange været indstillet til dansk journalistiks fornemste pris, Cavling-prisen. Læs om hans arbejde her.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: