Godt nyt: Her kan de se frem til lavere varmeregning end først ventet

Foto: Shutterstock.com

I Jyderup kan varmekunderne se frem til at få en lavere varmeregning end først ventet på grund af de faldende gaspriser.

Julen står for døren, og det går oftest hånd i hånd med ekstra udgifter. 

Men for varmekunderne i Jyderup er der godt nyt. 

De kan nemlig se frem til, at varmeprisen ikke bliver så højt som først antaget. 

Det løfter forsyningsselskabet Fors A/S sløret for i en pressemeddelelse

Det skyldes, at Jyderup Varmeværk har indført en beregning af prisen hver trejde måned, hvorfor kunderne ikke betaler en unødig høj pris i længere tid end nødvendigt. Det sker også som følge af borgermødet i Jyderup Hallen den 25. oktober, hvor mange varmekunder deltog. 

Det vækker også glæde hos kundedirektør i Fors A/S, Rikke Saltoft, der påpeger, at de lytter til deres kunder: 

“Vi ved, at vores kunder i Jyderup er presset af den høje varmepris. Det oplevede vi også til borger-mødet i Jyderup. Vi lytter til vores kunder, og vi ønsker at give dem den bedst mulige løsning. Derfor har bestyrelsen besluttet, at vi ser på gasprisen og regner på varmeprisen hvert kvartal, så vi sikrer, at vores kunder ikke betaler en unødig høj pris. Vi ved, at hver en krone tæller”. 

Hidtil har der ikke været store prisudsving på eksempelvis fjernvarmepriser eller naturgaspriser. Derfor har selskaberne i Danmark traditionelt haft aconto-afregning. Aconto-afregningen betyder, at kunden betaler løbende forud ud fra et fast forbrug. Når perioden gøres op, afregnes der enten med en tilbagebetaling til kunden eller en efterbetaling til selskabet.

Aconto-beregningen fastsættes normalt på baggrund af forrige års forbrug, og derfor har det været kundens aktuelle årsforbrug, som har medført en eventuel efterbetaling eller tilbagebetaling.

Men det gør Fors A/S nu ekstraordinært op med i 2023 for at tilgodese varmekunderne i Jyderup.

For at undgå en stor acontobetaling, hvor der opkræves for meget, der først betales tilbage til kunderne ved årsafregningerne, indføres der nu hyppigere afregning af det faktiske forbrug.

Den nuværende energikrise har medført, at Fors A/S to gange inden for det senest halve år har været nødsaget til at varsle prisstigninger for varmekunderne i Jyderup. I den senere tid har vi oplevet, at gasprisen er faldet, og det er netop det, Fors A/S reagerer på med det nye tiltag.

Fors A/S varslede i september en prisstigning fra 2.230,75 kr. til 2.906,88 kr. pr. MWh pr. 1. januar 2023. Det svarer til en årlig varmeregning på 60.064 kr. for en standardkunde. Set i lyset af de faldende naturgaspriser bliver prisen pr. 1. januar 2023 nu til 2.000 kr. pr. MWh. For en standardhus-stand svarer det til en årlig varmeregning på 43.650 kr.

Indtægter og udgifter skal balancere

Prisen består af en fast pris pr. m2 og en variabel pris pr. MWh. Det er den variable pris, der bliver sat ned. Grunden til, at det ikke er den faste pris, der bliver sat ned, er, at varmeselskabet har opkrævet for lidt hos kunderne. Ved at holde den faste pris sikrer Fors A/S, at alle kollektivt betaler.

Fjernvarme drives efter hvile-i-sig-selv-princippet. Det betyder, at indtægter og udgifter skal balancere, når året er omme. Når budgettet lægges, er det svært at ramme et rent nul. Derfor sigter Fors A/S hellere efter en lille underdækning, hvor det er kunderne, der skylder penge, når året er omme: 

”Pengene lever bedre ved kunderne. Derfor vil vi hellere opkræve et lille restbeløb, hvis vi har opkrævet for lidt fra kunderne. Det er langt bedre, end at vi har pengene stående i selskabet. Det er vi ikke interesseret i,” siger Rikke Saltoft.

Når underdækningen i varmeselskabet er væk, bliver den faste pris reduceret.

Læs også

Vild afsløring: Chok-priser i Rema 1000

 

 

 

Dagens Gossip