Godt nyt: Nu bliver de gratis

01/06/2023 15:20

Nicolai Steinicke

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu bliver de populære produkter gratis.

Mest læste i dag

Der er godt nyt til de unge piger på gymnasier.

Onsdag i denne uge skulle politikerne i Trøndelag amtskommune tage stilling til, om de permanent skal indføre gratis bind og tamponer på alle amtets gymnasier fra næste skoleår.

Det sker efter, at amtsrådet har gennemført en forsøgsperiode med gratis bind og tamponer fra sidste efterår og frem til marts i år.

- Forsøgsfasen viser, at produkterne har været efterspurgte, og der er lavet en god lokal organisering på skolerne. Deltagelse fra elevrådet ser ud til at være en afgørende faktor for at finde gode løsninger - både produkt- og placeringsmæssigt, skrev amtsdirektør Carl-Jakob Midttun i sin konklusion i sagsfremstillingen til onsdagens møde.

Amtsdirektøren har gennem en løsning med dispensere med bind og tamponer anslået forbruget i Trøndelag til at koste cirka 250.000 kroner. Fordelingen sker efter, hvor mange piger der er på det enkelte gymnasium. Det skriver Dagbladet.

Furunes mener, at omkostningerne er små, i betragtning af hvor mange elever det vil hjælpe.

- Jeg tror, ​​det handler om tryghed og værdighed for den enkelte pige. Hvis dette overhovedet hjælper, er det bestemt det værd. Jeg er meget tilfreds med, hvordan skolerne har håndteret det her, siger udvalgsleder Kari Anita Furunes og tilføjer, at det også handler om kvinders sundhed.

Flere steder i landet

Samme type forsøgsordning blev også indført på tre gymnasier i Viken amtskommune ved starten af ​​indeværende skoleår. Viken har meddelt, at de vil udvide tilbuddet, og vil fra skolestart i 2023 indføre gratis bind og tamponer på alle gymnasier i Viken.

I Viken er der afsat 1,75 millioner kroner til foranstaltningen i 2023 og 4,2 millioner kroner fra 2024 og resten af ​​økonomiplanperioden.