Grønlands-kender: Tæt valg øger chancen for bred regering

Skrevet af admin

29/11/2014

Mest læste i dag

Efter fredagens tætte valg i Grønland er det mest sandsynlige, at de to største partier i fællesskab danner regering.

Det vurderer Klaus Georg Hansen, antropolog og samfundsforsker med bopæl i Grønland.

Siumut vandt valget, men forspringet ned til Inuit Ataqatigiit (IA) er på kun godt tre hundrede stemmer. Og målt på mandater er partierne helt lige med 11 til hver.

Der skal 16 mandater til at få flertal i det grønlandske parlament.

- Mit bedste bud i øjeblikket er, at det ender med en bred regering bestående af Siumut og Inuit Ataqatigiit. Det vil give et helt massivt flertal på 22 mandater og dermed mulighed for at skabe brede forlig, siger Klaus Georg Hansen tidligt lørdag morgen dansk tid.

Han nævner, at en regering med de to suverænt største partier - Siumut fik 34,3 procent af stemmerne og IA 33,2 procent - også er et ønske fra mange vælgere.

- Det kan godt være, at vælgerne i bygderne ude ved kysterne ønsker en ren Siumut-regering, fordi det giver folk i bygderne en række fordele. Men blandt meningsdannere, intellektuelle og eksperter er der et stort pres på politikerne for, at der skal skabes en bred regering. Og det pres spiller naturligvis også ind, mener Klaus Georg Hansen.

Det taler også for et samarbejde mellem de to store partier, at finansministeren i den forhenværende regering, Vittus Qujaukitsoq fra Siumut, havde et dårligt valg og mister sin plads i Landstinget.

Han er kendt for at have været en de nærmeste støtter til den tidligere landsstyreformand, Aleqa Hammond.

- Vittus Qujaukitsoq blev betragtet som Hammonds højre hånd, og han kunne have været en af de personer, som ville forsøge at blokere for en Siumut/IA-regering. Men han har ikke opnået genvalg og det er interessant, konstaterer Klaus Georg Hansen.

Men alle konstellationer er fortsat i spil her få timer efter, at valget resultat er offentliggjort.

Og en ren Siumut-regering kan heller ikke udelukkes.

- Men den kommer til at skulle siksakke sig igennem, og mindretalsregeringer har ikke tendens til at holde længe heroppe, siger Klaus Georg Hansen.

/ritzau/