Hækkerup: Asyl-stramninger skal bremse asyl-shopping

Skrevet af admin

08/10/2014

Mest læste i dag

Regeringens forslag om først at tillade familiesammenføring til asylsøgere på midlertidigt ophold efter et år, kan i sig selv få færre til at søge mod Danmark.

Det siger justitsminister Karen Hækkerup (S), der kalder regeringens initiativer på asylområdet for "vidtgående".

Efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin åbningstale tirsdag i Folketinget præsenterede stramningerne, har især Venstre kritiseret regeringen for ikke at få gennemført stramningerne langt hurtigere.

- Jeg ville gerne gennemføre det her i morgen, men det må vige for et hensyn til en ordentlig høringsproces. Det er en omfattende og vidtgående ændring af loven, siger Karen Hækkerup.

- Vi vil forsøge at få det igennem Folketinget i lyntempo, men vi har ikke tænkt os at skære ned på høringen, for det skal gøres rigtigt.

Spørgsmål: I september kaldte du ellers asylstramningerne for "en stor komma-ændring". Var det så en underdrivelse?

- Det var det. Og nu har vi også fået detaljen på plads med familiesammenføring, så det er ikke kun et komma, det er faktisk en ganske, ganske stor ting, siger hun.

Onsdag bebudede ministeren, at op mod 20.000 flygtninge kan have søgt asyl i Danmark inden årets udgang, hvis den nuværende udvikling fortsætter, hvor mange flygter fra borgerkrigen i Syrien og Islamisk Stats fremmarch i regionen.

For få måneder siden vurderede myndighederne tallet til at være 7500.

- Der er indikationer på, at tingene kan aftage, for eksempel hvis folk orienterer sig om, at man ikke kan få familiesammenføring. Det kan få nogle til at tage til et andet land. Det er jo et frit marked, vi opererer indenfor med det her asylshopping, siger Karen Hækkerup.

Hun afviser samtidig, at regeringens initiativer skulle være af midlertidig karakter, sådan som De Radikale ellers har omtalt dem.

- Det har vi på ingen måde lagt op til. Det er klart, at det er en midlertidig situation, men loven bliver ved med at være der, og så laver vi - som vi ofte gør - en revision efterfølgende, men der er ikke nogen aftale om, at loven er midlertidig, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/