Hækkerup om chef-hjemsendelser i PET-sag: Det er alvorligt

Skrevet af admin

06/01/2014

Mest læste i dag

- Et alvorligt skridt.

Sådan betegner justitsminister Karen Hækkerup (S) selv beslutningen om at sende sin egen departementschef, Anne Kristine Axelsson, og en anden ledende medarbejder hjem, mens de er genstand for tjenstlige undersøgelser.

Undersøgelserne skal afdække, hvilken rolle de spillede i forbindelse med daværende justitsminister Morten Bødskovs (S) lodrette løgn over for Folketinget, der skulle få medlemmerne til at aflyse et planlagt besøg på Christiania i februar 2012.

- Det er naturligvis alvorligt. Det er et stort skridt at bede folk om at tage hjem, siger Karen Hækkerup.

- Men når Kammeradvokaten laver en indstilling til mig om, at der skal indledes tjenstlige forhør, så vil det være meget akavet, hvis de samme medarbejdere skulle have deres fortsatte gang i huset, siger hun.

- Så må resten af os herinde jo få tingene til at fungere og lede ministeriet videre. Jeg tænker kun over, hvilke opgaver jeg skal løse, og der er jeg sikker på, at jeg vil få opbakning fra det embedsværk, der er.

Oprindeligt bad Karen Hækkerup fem medarbejdere redegøre for deres rolle i forbindelse med Morten Bødskovs vildledning af Folketinget.

Af dem anbefaler Kammeradvokaten altså, at der er grundlag for, at man undersøger departementschefen og en unavngiven ledende medarbejder nærmere.

Men hvad der så konkret har ført til, at der gøres forskel på den oprindelige kvintet, vil ministeren ikke svare på.

Spørgsmål: Det var ministeren selv, der valgte at lyve. Han kunne bare have ladet være, så hvorfor overhovedet inddrage andre i sagen?

- Der er afgivet urigtige oplysninger over for Folketinget, og det er rigtigt, at Morten Bødskov har valgt at trække sig, siger ministeren og fortsætter:

- Jeg har så bedt embedsværket om at redegøre for deres rolle, involvering og rådgivning af ministeren i den forbindelse.

Spørgsmål: Du må kunne svare på, om der overhovedet har været en involvering fra embedsværket, eller om ministeren gik solo?

- Redegørelserne har fået den konsekvens, at Kammeradvokaten har indstillet, at der er grundlag for tjenstlige forhør.

Spørgsmål: Er der noget som helst der tyder på, at embedsværket har spillet en rolle?

- Jeg kan ikke kommentere på, hvad der ligger i redegørelserne. Det er tjenestemandsloven, så jeg kan ikke sige mere, lyder det fra ministeren, der håber, at undersøgelsen er afsluttet inden sommer.

/ritzau/