Hæver renten for første gang i 11 år: Rammer en særlig gruppe danskere

Skrevet af Mathias Nielsen

21/07/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Renten hæves som følge af den høje inflation.

Dagens topnyheder

Den nuværende inflation er næsten historisk høj. Det påvirker hele samfundet, og har blandt andet fået flere banker rundt om i verden til at hæve renten, som ellers har været meget lav i flere år. Det gælder blandt andet i USA og Schweiz. I Europa har man fra Den Europæiske Centralbanks side indtil videre ikke hævet renten.

Det gør man dog nu, og det er første gang i 11 år at det sker. Renten sættes nu op med 0,5 %, hvilket også vil påvirke danskerne. Den danske rente er nemlig i høj grad bundet op på ECB’s, hvorfor samme forventes at ske herhjemme inden længe.

Rentestigningen fra ECB har altså været længe undervejs. De 0,5 % er desuden lavt i forhold til andre steder.

Den nye rentestigning rammer særligt én særlig gruppe, nemlig boligejere, som har et lån med en variabel rente. Den vil nemlig stige nu. Det fortæller Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen:

- For de helt korte renter vil man se en stigning nu, som man også kommer til at mærke i dansk økonomi, siger Søren V. Kristensen til TV 2.

Rentestigningen kommer samme dag som Finanstilsynets administrerende direktør, Jesper Berg, advarer om den øgede renterisiko blandt danske boligejere. Hvis renterne stiger meget, så kan det være et problem for boligejernes samlede økonomi.

- Det kan sætte nogle kunder i en meget vanskelig situation, for der er ikke ret meget tvivl om, at de korte renter skal op, siger Jesper Berg til Børsen.