Har du dette udslæt på kroppen, så skynd dig til lægen

Skrevet af Henrik R

90 uger siden

|

23/08/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er spild af tid at vente på et positivt resultat fra en blodprøve, hvis man har fået et udslet der ligner en skydeskive. Det mener det engelsk sundhedsvæsen, der er begyndt at give medicin mod borrelia omgående.

Dagens topnyheder

Hvis du vågner op, og har bemærket, at du har et mærke eller et udslæt der mest af alt ligner en skydeskive, så bør du ikke tænke, at det nok går i sig selv igen. Du bør i stedet søge læge omgående, da det er et tegn på, at du er blevet ramt af borrelia.

Tidligere ville man ved et lægebesøg blive henvist til en blodprøve, hvis man havde et udslet, der lignede en skydeskive. Det britiske sundhedsvæsen har dog ændret på deres procedure, da de mener, at der tabes for meget kostbar tid, mens man venter på blodprøver.

Derfor vil folk der tager til lægen i England i stedet blive behandlet med antibiotika med det samme, før symptomerne begynder at blive være. Det kan nemlig tage helt op til otte uger, før man får et korrekt svar, og i den tid kan sygdommen nå at eskalere fuldstændigt.

”Hvis det karakteristiske skydeskive-symbol kan ses, så bør læger føle sig sikre nok på, at der er tale om borrelia,” fortæller professor Gillian Leng, der er sundhedsdirektør hos det nationale sundhedsinstitut (NICE)

Det er dog ikke alle, der vil få skydeskiven som udslæt, hvis de er blevet ramt af borrelia. Andre symptomer er blandt andet høj kropstemperatur, hovedpine, ondt i muskler og led, træthed og mangel på energi. Bliver man ikke behandlet for sygdommen, så kan det udvikle sig til hævelser i led, problemer med nerver og hjerte samt hukommelsestab og mangel på koncentration.

Foto: Shutterstock.com

Hvordan får man borrelia?

Det er primært små skovflåter, der kan smitte dig med sygdommen. De befinder dig typisk i højt græs, marker eller skovområder, og derfor er det ofte vigtigt, at man har dækket sin hud, hvis man bevæger sig på sådanne områder.

En skovflåt vil typisk ikke være særlig stor, så det vil være en god ide med et grundigt tjek af kroppen, hvis du har opholdt dig steder, hvor skovflåterne primært befinder sig. Hvis en skovflåt har fundet vej til din krop, plejer de som regel at søge mod lidt varmere steder. Derfor vil de oftest kunne findes ved skridtet eller armhulen, men de kan altså slå sig ned alle steder.

Skulle du blive bidt af en skovflåt, så bør du fjerne den med en pincet, og derefter rense området med desinficerende sæbe.

Den kendte canadiske sanger Avril Lavigne har tidligere åbnet op omkring sin kamp med borrelia, hvor hun på et tidspunkt var sikker på, at hun ikke ville overleve.