Havene kan stige mange meter selv uden global opvarmning

Skrevet af admin

10/07/2015

Mest læste i dag

Selv hvis det skulle lykkes verdens lande at begrænse global opvarmning, så er det ingen garanti for, at store landområder er sikret mod at blive opslugt af verdenshavene.

På lang sigt kan vandstanden stige med mere end seks meter ifølge en undersøgelse offentliggjort torsdag i tidsskriftet Science. Men det er ikke noget, hverken vi eller vores børnebørn kommer til at opleve.

Det kan tage adskillige århundreder, før steder som Florida eller Bangladesh ligger under vand.

- Det er langsigtet fremskrivning. Det sker ikke i overmorgen, siger Andrea Dutton fra University of Florida, der er medforfatter på den videnskabelige artikel, til Reuters.

Forskerne bag undersøgelsen henviser til, at store mængder is i Grønland og Antarktis er smeltet og forvandlet til vand de seneste tre millioner år under temperaturforhold, der minder meget om de nuværende.

Og verden kan være på vej mod en gentagelse. Også selv om verdens politiske ledere skulle blive enige om at reducere CO2-udledningen så meget, at FN's erklærede mål om en maksimal temperaturstigning på to grader bliver opfyldt.

Med andre ord må man med de nuværende mål for temperaturen være indstillet på vandstigninger på mindst seks meter, konstaterer forskerne bag projektet Past Global Changes.

Blandt andet fordi nogle drivhusgasser ikke er til at slippe af med sådan lige med det samme. De kan blive hængende i århundreder i atmosfæren.

FN's panel af klimaforskere sagde i 2013, at global opvarmning kan øge verdenshavenes vandstand med mellem 28 og 82 centimeter i slutningen af dette århundrede. Det skal lægges oven i en stigning på 19 centimer siden 1900.

Forskerne bag den nye undersøgelse, der er baseret på studier af blandt andet koralfossiler, har fundet frem til, at verdenshavene steg mellem seks og ni meter i en periode for omkring 125.000 år siden, da temperaturen var lig med nu.

Endnu tidligere - for 400.000 år siden - var stigningen endnu kraftigere. Det var cirka én grad varmere end nu, og det fik så meget is til at smelte, at havoverfladerne blev løftet med op til 13 meter.

/ritzau/Reuters