Hektisk aktivitet inden græsk skæbnemøde i Bruxelles

admin

|

20/02/2015

Dagens topnyheder

Der er torsdag aften og først på dagen fredag blevet ringet og holdt møder på kryds og tværs i Europa forud for et ekstraordinært møde fredag eftermiddag i eurogruppen, hvor Grækenlands fremtidige skæbne som euroland står på spil.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, meddeler ved 13-tiden på Twitter, at mødets begyndelse er udskudt fra klokken 15 til 16.30.

Det må formodes at ske for at give yderligere tid til forberedende forhandlinger mellem nøgleaktører.

Det let forsinkede møde betyder også, at bankerne i Grækenland når at lukke, inden krisemødet går i gang.

Kort forinden sagde den græske premierminister, Alexis Tsipras, i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at han er overbevist om, at eurogruppen vil godtage Grækenlands anmodning om en låneforlængelse på seks måneder.

- Tiden er inde til at træffe en historisk beslutning for Europas fremtid, siger Tsipras og tilføjer, at hans regering nu har gjort "alt, hvad der står i dens magt" for at sikre en løsning, der er til gavn for alle parter.

Tsipras' udtalelse blev offentliggjort kort efter, at der også kom lidt mere forsonlige toner fra Berlin, som ellers torsdag lød til at stå urokkeligt fast på ikke at kunne acceptere det seneste græske forhandlingsoplæg.

- Brevet fra den græske finansminister viser tydeligt, at Grækenland fortsat er interesseret i støtte fra Den Europæiske Union. Brevet er et positivt signal som udgangspunkt for videre forhandlinger, siger den tyske regerings vicetalskvinde Christiane Wirtz.

Hun siger, at finansministrenes møde fredag "forhåbentlig kan munde ud i en aftale med Grækenland".

Kansler Angela Merkel talte selv i telefon med premierminister Tsipras torsdag aften, hvor også toppolitikere i blandt andet Paris, Washington og Amsterdam deltog i det intense telefondiplomati.

Også EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, anslår fredag middag en let optimistisk tone med en kort kommentar om, at "det er muligt at lave en aftale i den nærmeste fremtid, hvis alle parter er fornuftige".

/ritzau/