Forside Nyheder Hemmeligheden alle vil vide: Sådan undgår du at græde når...

Hemmeligheden alle vil vide: Sådan undgår du at græde når du skærer løg

Hemmeligheden alle vil vide: Sådan undgår du at græde når du skærer løg
Shutterstock.com

Sådan undgår du at græde når du skærer løg.

Lige nu læser andre

Løg har fundet vej til gryder og pander i hele verden.

De skaber dybde, karakter og fylde i alt fra simreretter til lynstegte wokretter.

Men midt i duften og det kulinariske potentiale gemmer der sig en generende bivirkning, som de fleste kender alt for godt: tårerne.

For når kniven rammer det første snit, er det ikke kun løget, der bliver skåret i, det er også starten på en ufrivillig tårekanon.

Det er ikke følelserne, men derimod kemi, der får øjnene til at løbe i vand.

Læs også

Når løget skæres, udløses en kemisk reaktion, hvor enzymer møder sulfensyre og danner en skarp gas.

Den stiger op og irriterer øjets overflade, som straks forsøger at forsvare sig med tårer.

For nogle kan oplevelsen forstærkes yderligere af allergiske reaktioner, der kan udløse nysen, kløe og hudirritation.

Sådan ‘beskytter’ du dig bedst muligt.

Men der er råd for tårestrømmen. Ifølge fødevareforsker Abbey Thiel kan man gøre flere ting for at mindske generne.

Læs også

”En nem metode er at placere en ventilator i nærheden, som hjælper med at skubbe gassen væk, der kommer ud af løget, så den ikke når dine øjne,” fortæller hun.

Et andet tip er at opbevare løgene i køleskabet eller fryseren, så de bliver mindre aggressive, når de skæres.

Løg er ikke bare løg. De gule, røde og hvide varianter indeholder mest svovl og dermed mest gas, mens de sødere typer som forårsløg og skalotteløg er mere nænsomme.

Valget af løg kan derfor gøre hele forskellen mellem en tårevædet snitteoplevelse og en langt mere behagelig tur i køkkenet.

Ads by MGDK