Her er årsagen til din dårlige hukommelse

Skrevet af Aller Media

18/05/2014
Hvis vi har problemer med at huske eller koncentrere os, så skyldes det oftest søvnmangel eller stress. Men kan du udelukke begge dele, så har LiveScience.com samlet fem andre og ganske almindelige årsager til, at hjernen er under pres, og dermed er skyld i, at du glemmer mere, end du plejer. Tjek her, om du kan nikke genkendende til et af punkterne, hvilket kan forklare din glemsomme tilstand lige nu. Dårlig hukommelse 1) Du har for mange jern i ilden – digitalt Tjekker du mails, betaler regninger, surfer efter gode tilbud, tjekker forskellige sociale medier - mere eller mindre på én gang? Digital multitasking kan sagtens gøre os mindre produktive og faktisk også gøre os mere ufokuserede. Det forklarer Clifford Nass, der er professor i kommunikation, og som har skrevet en bog om fænomenet. Din hjerne kan simpelthen ikke følge med, og det påvirker dig sikkert mere, end du lige tror, hvis det er den måde du til dagligt betjener din computer, smartphone og tablet på. 2) Du er i overgangsalderen En nyere undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Menopause, viste, at kvinder i overgangsalderen kan have betydeligt sværere ved at samle tankerne. De husker simpelthen dårligere, og forskerne mener, at forklaringen er hormonel. Dvs. at den bedres, så snart der kommer ro på hormonerne igen. 3) Du er gravid Ligesom overgangsalderens hormonelle forandringer kan gøre noget ved hukommelsen, så kan det samme ske i en graviditet. En nyere undersøgelse fra University of Bradford and Bradford Institute for Health Research har bekræftet den fornemmelse, som mange gravide har haft gennem tiden. Nemlig at de midlertidigt er væsentligt mere distræte og har sværere ved at huske. Dog er det for langt de fleste et overstået kapitel så snart de igen har indhentet noget søvn efter den første tid med et spædbarn. 4) Du har fået kemoterapi En beklagelig, men meget kendt bivirkning ved at modtage kemoterapi, er kemo-hjerne. Dvs. at kemoterapien simpelthen skader hukommelsen. Det viste en undersøgelse fra University of Miami Miller School of Medicine. Dog er skaderne for de flestes vedkommende midlertidige, og der vil ske en bedring, når behandlingerne ophører. 5) Du lider af kronisk træthedssyndrom Er du ulideligt træt mere eller mindre hele tiden, og kan du bogstavelig talt stå op at sove, så kan det være du lider af kronisk træthedssyndrom. Et af symptomerne på denne lidelse er da også dårlig hukommelse ifølge Mayo Clinic, USA. Andre symptomer kan være øm hals, hævede lymfeknuder, muskelsmerter, springende ledsmerter og hovedpine. Der findes ikke nogen kur, men meditation, yoga og stressnedsættelse menes at kunne hjælpe.

Mest læste i dag

Hvis vi har problemer med at huske eller koncentrere os, så skyldes det oftest søvnmangel eller stress. Men kan du udelukke begge dele, så har LiveScience.com samlet fem andre og ganske almindelige årsager til, at hjernen er under pres, og dermed er skyld i, at du glemmer mere, end du plejer.

Tjek her, om du kan nikke genkendende til et af punkterne, hvilket kan forklare din glemsomme tilstand lige nu.

Dårlig hukommelse

1) Du har for mange jern i ilden – digitalt
Tjekker du mails, betaler regninger, surfer efter gode tilbud, tjekker forskellige sociale medier - mere eller mindre på én gang? Digital multitasking kan sagtens gøre os mindre produktive og faktisk også gøre os mere ufokuserede. Det forklarer Clifford Nass, der er professor i kommunikation, og som har skrevet en bog om fænomenet. Din hjerne kan simpelthen ikke følge med, og det påvirker dig sikkert mere, end du lige tror, hvis det er den måde du til dagligt betjener din computer, smartphone og tablet på.

2) Du er i overgangsalderen
En nyere undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Menopause, viste, at kvinder i overgangsalderen kan have betydeligt sværere ved at samle tankerne. De husker simpelthen dårligere, og forskerne mener, at forklaringen er hormonel. Dvs. at den bedres, så snart der kommer ro på hormonerne igen.

3) Du er gravid
Ligesom overgangsalderens hormonelle forandringer kan gøre noget ved hukommelsen, så kan det samme ske i en graviditet. En nyere undersøgelse fra University of Bradford and Bradford Institute for Health Research har bekræftet den fornemmelse, som mange gravide har haft gennem tiden. Nemlig at de midlertidigt er væsentligt mere distræte og har sværere ved at huske. Dog er det for langt de fleste et overstået kapitel så snart de igen har indhentet noget søvn efter den første tid med et spædbarn.

4) Du har fået kemoterapi
En beklagelig, men meget kendt bivirkning ved at modtage kemoterapi, er kemo-hjerne. Dvs. at kemoterapien simpelthen skader hukommelsen. Det viste en undersøgelse fra University of Miami Miller School of Medicine. Dog er skaderne for de flestes vedkommende midlertidige, og der vil ske en bedring, når behandlingerne ophører.

5) Du lider af kronisk træthedssyndrom
Er du ulideligt træt mere eller mindre hele tiden, og kan du bogstavelig talt stå op at sove, så kan det være du lider af kronisk træthedssyndrom. Et af symptomerne på denne lidelse er da også dårlig hukommelse ifølge Mayo Clinic, USA. Andre symptomer kan være øm hals, hævede lymfeknuder, muskelsmerter, springende ledsmerter og hovedpine. Der findes ikke nogen kur, men meditation, yoga og stressnedsættelse menes at kunne hjælpe.