Her er beløbet, du bør have liggende: "Som Nationalbanken også har været ude at sige..."

Emil Martesen

1 uge siden

|

31/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er beløbet, du bør have liggende.

Dagens topnyheder

Mange danskere har en lille opsparing gemt derhjemme – enten i kontanter eller i form af værdigenstande – og det viser sig, at trygheden ved at have penge lige ved hånden faktisk ikke er helt uden grund.

Mange holder, ganske klogt, fast i tanken om at have lidt til side i skuffen derhjemme.

Den beslutning kan vise sig at være klog, for med kontanterne inden for rækkevidde står danskerne bedre rustet i uforudsete situationer.

For at være godt forberedt på en pludselig krise er det nemlig vigtigt at tænke ud over de sædvanlige forsyninger som vand, dåsemad og alternative energikilder.

Ifølge Rasmus Dahlberg, der er leder af Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet, bør kontanter også være en del af kriseforberedelserne.

Han understreger over for B.T. nødvendigheden af at have kontanter til rådighed, men advarer mod at hæve hele opsparingen:

"Du skal ikke hæve hele din opsparing og putte ind under madrassen, for så udsætter du dig for andre risici", lyder det.

I stedet anbefaler han at have et moderat beløb opdelt i mindre sedler.

Når det kommer til beløbets størrelse, foreslår eksperten, at danskerne skal følge de råd, der bliver givet ud i udlandet. Her lyder anbefalingerne på, at man skal have omtrent 1.000 kroner liggende 100-kronesedler.

Ved at have mindre sedler mindsker man nemlig risikoen for, at diverse butikker nægter at tage imod ens penge.

"Det gælder om ikke at have for store sedler liggende. Som Nationalbanken også har været ude at sige, så vil der ikke være byttepenge nok, hvis alle begynder at betale med kontanter", udtaler Rasmus Dahlberg.