Her er Putins mareridt: "Der er intet, han kan gøre"

Skrevet af Emil Martesen

16 uger siden

|

25/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er Putins mareridt.

Dagens topnyheder

Vladimir Putins frygt for NATO's ekspansion har længe været en drivkraft i den russiske udenrigspolitik, især i forhold til konflikten i Ukraine.

Men i stedet for at dæmpe alliancens vækst, har den russiske invasion og fortsatte trusler modtaget en modsat reaktion.

Finland er blevet fuldt medlem af NATO, og Sverige har taget betydelige skridt i samme retning, mens Ukraine også har intensiveret sine bestræbelser på at tilslutte sig alliancen.

Denne udvikling markerer en markant ændring i den geopolitiske dynamik i regionen.

Efter Tyrkiets godkendelse af Sveriges medlemskab, har Ungarns premierminister Viktor Orbán også udtrykt støtte til Sveriges hurtige optagelse i NATO:

"Vi vil fortsætte med at opfordre den ungarske nationalforsamling til at stemme for svensk NATO-medlemskab ved første lejlighed", udtalte Viktor Orbán.

Disse begivenheder er blevet beskrevet som et alvorligt slag for Putin og Rusland.

Viktor Orbán, som betragtes som en af Putins få allierede inden for NATO, har med sin udtalelse indikeret, at enhver potentiel støtte til Rusland i militæralliancen er ved at opløses. Dette er yderligere understreget af Slovakiet's premierminister Robert Fico, der tidligere har udtrykt pro-russiske holdninger, men nu har underskrevet en erklæring, der støtter Ukraines territoriale integritet og suverænitet.

Denne vending i NATO's medlemslandes holdning betegnes som et "mareridt" for Putin. Rusland står nu stort set alene i Østersøområdet, bortset fra den russiske eksklave Kaliningrad mellem Litauen og Polen:

"Putin er fuldt ud klar over, at der ikke er meget, han kan gøre", siger Erwan Lagadec, professor ved George Washington University Institute for European, Russian, and Eurasian Studies, til Newsweek.

Han henviser til NATO's fortsatte ekspansion og tilføjer:

"Hans militær er allerede overstrakt i Ukraine".

Samtidig har den russiske præsident for nylig hævdet, at han er interesseret i at udvikle relationer med NATO-medlemslande og ser ingen grund til konflikt med medlemslandene. Men lande som Finland, Polen og de baltiske stater har gentagne gange været udsat for trusler og aggressiv retorik fra Rusland.