Historiker: Besættelsen vil også fascinere os om 100 år

Skrevet af admin

09/04/2015

Mest læste i dag

Kun Tredje Verdenskrig kan mindske interessen for besættelsen af Danmark i 1940, og selvom vi måske vil tale om den på en anden måde, vil den være på vores læber i mange år endnu.

Det vurderer Claus Bundgård Christensen, historiker ved Roskilde Universitet.

- Vi vil blive ved med at interesse os for Anden Verdenskrig indtil Tredje Verdenskrig. Besættelsen vil stadig betragtes som nok den vigtigste periode i nyere dansk historie, siger han til Ritzau og uddyber:

- Det er usikkert, hvordan vi kommer til at tale om den, men jeg kan nok garantere for, at folk om 100 år også vil læse om og diskutere besættelsen. Den bliver ved med at fascinere os - uanset om man har levet dengang eller ej.

Torsdag er det 75 år siden, at tyskerne besatte Danmark under Anden Verdenskrig, men selvom det kan synes som lang tid siden, betyder dagen fortsat meget i den danske bevidsthed.

- Flagene går stadig på halvt, og det er en officiel sørgedag. Det er en dag, der af mange mennesker opfattes som en skammens dag, fordi Danmark blev besat efter en næsten ingen kamp, siger Claus Bundgård Christensen.

Samtidig har besættelsen lært danskerne at sætte pris på demokratiet.

- Ingen stiller for alvor spørgsmål ved parlamentarisme og demokrati i dag. Det er en af de vigtigste ting, vi kan se, at besættelsen har været med til at betyde for samfundet. Selvfølgelig er der perifere grupper, der støtter en anden samfundsorden, men de er relativt få, siger historikeren.

Fremover vil besættelsen som i dag blive brugt som et historisk og politisk referencepunkt, men tolkningen kan blive mere fri, fordi den kollektive erindring vil ændre sig, vurderer Claus Bundgård Christensen.

Det sker i takt med, at generationen af øjenvidner og førstehåndskilder dør. Det ses også allerede i dag, hvor forståelsen af besættelsen har friere rammer end for bare 10-15 år siden.

Danmark var besat af Tyskland fra 1940 til 1945.

/ritzau/