Hjemsendt departementschef har haft mange møgsager

admin

10 år siden

|

06/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den såkaldte PET-sag er langt fra første eksempel på, at Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, har stået i spidsen for et embedsværk ude af stand til at levere ordentlig rådgivning.

Det siger politisk kommentar Hans Engell, efter at justitsminister Karen Hækkerup (S) mandag har fritaget departementschefen og en afdelingschef for tjeneste for at granske deres rolle i PET-sagen, der medførte Morten Bødskovs (S) afgang som justitsminister.

- Vi har set en række sager med mangelfuld og dårlig juridisk rådgivning til regeringen, som ellers skal kunne regne med topprofessionel juridisk bistand fra Justitsministeriet, siger Hans Engell.

Han henviser blandt andet til sagen om Henrik Sass Larsen (S), som i efteråret 2011 efter et møde med netop Anne Kristine Axelsson og Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, trak sig som ministerkandidat.

Ifølge offentlighedsloven burde de to departementschefer have skrevet et notat, fordi de ved mødet pålagde Sass Larsen tavshedspligt i forhold til et PET-notat, som de viste ham. Men det gjorde de ikke.

Senest har ministeriets embedsmænd fejlet i sagen om den thailandske pige Im, der blev udvist, fordi hendes danske stedfar døde, mener Hans Engell:

- Efter råd fra Justitsministeriet fastholdt regeringen, at man ikke kunne omgøre udvisningen. Og så gik der et par dage, og så kunne det alligevel godt lade sig gøre, siger han og fastslår:

- Det duer ikke, at statsministeren står tilbage og gøres til grin, fordi Justistministeriets departement ikke yder bedre juridisk bistand.

I december var Morten Bødskov (S) tvunget til at trække sig som minister, fordi han i begyndelsen af 2012 stak Folketingets Retsudvalg en løgn for at forhindre medlemmerne i at besøge Christiania.

Kort efter hans afgang besluttede regeringen, at også embedsværkets rolle i sagen skulle kulegraves.

Derfor skal departementschef Anne Kristine Axelsson og - ifølge flere medier - afdelingschefen i Politi- og Strafferetsafdelingen, Jens-Christian Bülow, i tjenstligt forhør. De fritages samtidig for tjeneste.

Spørgsmålsmål: Er det realistisk, at de to topembedsmænd kan vende tilbage til deres job efter det her?

- Det vil jeg ikke gå ind i. Men man skal huske, at alene disse tjenstlige forhør betyder, at Kammeradvokaten har fundet et ansvar, som kan placeres, siger Hans Engell.

/ritzau/