To af de centrale personer i SF's dramatiske opgør om salget af dele af Dong afviser, at de bærer noget ansvar for, at SF i sidste måned forlod regeringen.
De to midlertidige medlemmer af SF's folketingsgruppe Karsten Hønge og Trine Pertou Mach var med til at gøre Dong-sagen til et meget hedt emne for daværende SF-formand Annette Vilhelmsen.
Før SF's landsledelse på et møde i DGI-byen tog stilling til salget af Dong-aktier, fastslog Karsten Hønge, at det efter hans mening ville være bedst, hvis SF trådte ud af regeringen.
Efter mødet med landsledelsen sagde Karsten Hønge, at han helt ville droppe Dong-afstemningen næste dag:
- Jeg skal noget andet i morgen. Jeg er slet ikke i folketingssalen. Jeg skal ikke stemme i morgen, lød det til de ventende journalister, inden Karsten Hønge forlod mødet.
Samme aften nedlagde politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen sine poster, fordi hun ønskede et nej til aftalen, mens Özlem Cekic ikke ønskede at svare på, hvordan hun ville stemme til Dong-salget.
Den voldsomme uro i folketingsgruppen fik dagen efter Annette Vilhelmsen til at trække SF ud af regeringen og gå af som formand.
Karsten Hønge mener dog ikke, at pilen peger på ham:
- Jeg gjorde det fuldstændigt klart, hvordan jeg ville stemme. Så der er ikke nogen tvivl der.
Spørgsmål: Hvad mener du om, at det kommer til at hedde sig, at SF's exit fra regeringen skyldes, at en række folketingsmedlemmer ikke kunne skrive under på Goldman Sachs-aftalen?
- Det lyder som om, der er et spændende journalistisk arbejde foran jer der. Jeg gjorde min stilling klar, jeg retter mig efter landsledelsen (som indstillede til, at der skulle stemmes ja, red.), siger Karsten Hønge.
Heller ikke Trine Pertou Mach mener, at hun bærer et ansvar i sagen.
- Det er ikke mig, der har trukket SF ud af regeringen, siger Trine Pertou Mach på vej ind til tirsdagens gruppemøde i SF.
Spørgsmål: Men du var en blandt flere, der ikke kunne sige, hvordan de ville stemme om salget til Goldman Sachs, og det fik konsekvenser?
- I modsætning til andre ønsker jeg ikke at dele, hvad der skete på vores lukkede møder, men jeg deler ikke den opfattelse. Jeg synes, det er en dårlig idé at starte et blame game om noget, der dybest set handler om politik. Og det gjorde Dong-sagen, siger hun.
Lisbeth Bech Poulsen, der trak sig som politisk ordfører efter mødet i DGI-byen, ønsker ikke at kommentere, om hun har et medansvar for, at SF trak sig ud af regeringen.
/ritzau/