Hun slipper ikke: "Mette Frederiksen er medansvarlig"

Skrevet af Nicolai Busekist

11/11/2020
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen er ansvarlig på lige fod med fødevareminister Mogens Jensen i sagen om minkaflivning.

Dagens topnyheder

Statsministeren har sat sig selv i spidsen for kommunikationen om aflivning af mink. Af denne grund har hun et medansvar for at reagere, når en fejl opdages.

Det fortæller Frederik Waage, der er professor og forskningsgruppeleder ved juridisk institut på Syddansk Universitet, til Ekstra Bladet.

"Det er hende selv, der utvetydigt og kategorisk har meldt ud, at der skulle ske aflivning. Så vil hun være forpligtiget til at rette op på det, så snart det står klart, at der ikke er hjemmel," fortæller Frederik Waage til Ekstra Bladet. 

For en uge siden meddelte statsministeren, at alle mink i Danmark skal aflives. Efterfølgende er både fødevareministeren og statsministeren blev orienteret om, at der ikke lovhjemmel til dette. Det blev de orienteret om i weekenden. 

Til trods for dette, gik der 48 timer, før danske minkavlere blev informeret om det. Hidtil havde de aflivet både syge og raske mink, selvom der ikke har været styr på den påkrævede lovhjemmel hertil. 

Efter partiledernes spørgetime tirsdag blev Mette Frederiksen adspurgt, hvorfor minkavlerne først blev underrettet 48 timer efter, at hun selv var blevet orienteret. Her sendte hun bolden videre til fødevareministeren Mogens Jensen (S). 

"Jeg har en klar forventning om, at når der opstår fejl, så retter man op på det som minister," forklarede Mette Frederiksen tirsdag. 

Ifølge Frederik Waage giver det i denne situation ikke mening. Han påpeger, at det ikke kun er fødevareministerens ansvar, da Mette Frederiksen er 'gået forrest og står som afsender.' 

"Det er fødevareministerens opgave, men Mette Frederiksen er gået forrest og står som afsender. Så det falder tilbage på hende, når man finder ud af, der ikke findes lovhjemmel," fortæller han ifølge Ekstra Bladet. 

Tirsdag meddelte statsministeren, at regeringen igangsætter en redegørelse, der har til formål at kortlægge, hvad der af såvel fødevaremyndigheden som fødevareministeren er blevet kommunikeret om aflivning af mink. 

Onsdag har Folketingets udvalg for forretningsorden meddelte, at de kræver en uvildig undersøgelse. Det vil sige, at et særligt udvalg bestående af repræsentanter fra Folketingets partier vil definere formen på undersøgelsen.