Hver anden danske syrienkriger vender tilbage til Danmark

Skrevet af admin

05/04/2016

Mest læste i dag

Når danske syrienkrigere rejser til Syrien i krig, så kommer halvdelen af dem tilbage til Danmark. Siden 2011 er 125 krigere rejst fra Danmark til Syrien, og 62 er vendt tilbage igen.

Det viser en ny rapport fra det internationale center for antiterrorisme i Haag, ICCT. Det relativt høje antal er noget, man bør være opmærksom på, forklarer Tore Hamming, der er Ph.d. i militant Islamisme ved European University Institute i Firenze.

Sammenlignet med flere andre EU-lande er Danmark det land, der har den største andel af syrienkrigere, der kommer tilbage. Dog giver det ikke anledning til at tro, at truslen er større i Danmark end andre europæiske lande, fortæller forskeren.

- Der er ikke nogen speciel trussel i Danmark. Hvis man kigger på Islamisk Stats kommunikation, er der ikke noget, der tyder på, at Danmark er en prioritet.

- Selvfølgelig er der et relativt højt antal, der er vendt tilbage, men i forhold til de andre EU-lande, er det ikke noget, der vækker særlig opsigt, hvis du kigger på absolutte tal, siger Tore Hamming.

Mens det i Danmark er hver anden danske syrienkriger, der vender hjem, er der for alle europæiske syrienkrigere er en andel på 30 procent, der kommer tilbage til hjemlandet.

I rapporten fremgår også en lang række andre EU-lande. Blandt andet har Sverige omkring 300 krigere, der er rejst til Syrien, mens mere end 900 krigere er rejst fra Frankrig til Syrien. I Frankrig er 246 syrienkrigere vendt tilbage.

I alt er omkring 4000 syrienkrigere rejst fra Europa til Syrien. Ifølge Tore Hamming er det i høj grad unge, der tager af sted som syrienkrigere.

- Der er rigtigt mange forskellige årsager til, at man drager til Syrien. Forskning viser, at det muligvis ikke er på grund af en stigende religiøs radikalisering, men mere skyldes sociale faktorer, som at man ikke passer ind i samfundet, siger Tore Hamming.

Ifølge rapporten er 27 danske syrienkrigere bekræftet døde, mens 31 stadig opholder sig i udlandet. Langt de fleste er danske statsborgere og kommer fra store byer som København, Aarhus og Odense.

/ritzau/