Inflationen falder igen: Kommer med positiv forudsigelse

Skrevet af Mathias Nielsen

10/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inflationen falder for anden måned i træk. Spørger man cheføkonom, så er der grund til optimisme for det kommende år.

Dagens topnyheder

I sidste måned faldt inflationen i Danmark for første gang længe, hvilket alt andet lige var ganske tiltrængt i de danske husstande. De positive takter ser ud til at fortsætte, for for anden måned i træk falder den nemlig igen. 

I november var inflationen således på 8,9 procent, mens den i oktober var over 10 procent. Fra november til december faldt forbrugerpriserne isoleret set med 0,6 procent.

Ting som brændstof og elektricitet har været særdeles omkostlige i 2022 - for slet ikke at tale om fødevarer. Faktisk er det alle disse ting, som især er faldet i pris i perioden.

Modsat har blandt andet tv-udstyr, møbler og nye biler trukket den anden vej. Her er priserne nemlig fortsat med at stige. Selvom vi nu har set inflationen falde to målinger i træk, så er inflationen stadig høj.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, fortæller, at man normalt stræber efter at holde inflationen på 2 procent Ikke desto mindre kalder han tirsdagens tal for "en vanvittig stor lettelse".

- Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere. Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug, udtaler han i en skriftlig kommentar til TV 2.

Generelt er der optimisme at spore hos cheføkonomen, som rent faktisk forventer, at man vil se yderligere nedgang i det kommende år. Det skyldes, at flere faktorer allerede nu tager luft ud af prisstigningerne.

- De globale fødevarepriser er faldet de seneste ni måneder med 17 procent og er i dag lavere end for et år siden. Det kan lette prispresset i indkøbskurven. Også fragtrater og råvarepriser har peget ned, samt energipriserne har forladt de tårnhøje niveauer, siger han.