Ingen tror på overenskomst-slagsmål i et valgår

Skrevet af admin

15/12/2014

Mest læste i dag

Sygeplejersker, sundheds- og socialassistenter, pædagoger, folkeskolelærere og politibetjente skal have nye overenskomster i 2015. Samlet skal der forhandles løn, arbejdstid og pension for en million offentlige ansatte i kommuner, regioner og staten.

Men det bliver ikke en gentagelse af lærerkonflikten i foråret 2013 med lockout af landets folkeskolelærere, lukkede skoler og demonstrationer. En konflikt, som endte med et regeringsindgreb og en ændring af lærernes arbejdstidsregler.

Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, tror ikke, at arbejdsgiverne kaster sig ind i de helt store sværdslag denne gang.

- Der er ikke noget, der tyder på en konflikt, som vi så det i 2013 med lærerkonflikten. Dels er det et valgår, vi går ind i, dels vil arbejdsgiverne understrege, som de sagde dengang, at det var en ekstraordinær situation, siger han.

Forbundsformand for Fag og Arbejde (FOA) Dennis Kristensen ser heller ikke en stor konflikt for sig.

- Selv om KL vandt over lærerne, så ser det ikke ud til, at de sidder og slikker sig om munden og er parate til en ny omgang. Det har lidt mere karakter af, at det var en hård omgang, og man nu i stedet slikker sårene og venter, siger Dennis Kristensen.

Michael Ziegler, der er chefforhandler for KL og konservativ borgmester i Høje-Taastrup, stod i spidsen for forhandlingerne i 2013.

- Den sidste overenskomstforhandling var lidt konfliktfyldt. Vi håber, at forhandlingerne denne gang bliver meget kedeligere. Men da kommunerne er i forandring, skal vi forhandle os frem til nogle reformer af de nuværende overenskomster, siger han.

Kommunerne går først og fremmest efter at få færre overenskomster. I dag er der omkring 100 overenskomster på det kommunale område. Hos FOA er man ikke uvillig til at se på det ønske, hvis det bindes sammen med uddannelse af ufaglærte.

Kommunerne og de ansatte udveksler krav til de nye overenskomster mandag.

/ritzau/