Intet tegn på boligboble - medmindre renten stiger

Skrevet af admin

16/06/2014

Dagens topnyheder

Lige nu er København milevidt fra en boligboble som den før finanskrisen i 2008, skriver Politiken mandag.

For selv om priserne vokser i en grad, så mange økonomer på det seneste ellers har advaret om en snarlig boble, koster det i dag ikke mere af indkomsten at købe en bolig i København, end det gjorde ved årtusindskiftet.

Det viser en analyse af udviklingen i den såkaldte boligbyrde, som Nykredit har lavet for Politiken.

- Selv om priserne er steget en del i København, er det faktisk stadig relativt billigt at bosætte sig der, siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit til Politiken.

Da den tidligere boligboble var på sit højeste i 2006, blev det for dyrt for mange mennesker at købe bolig i København. Dengang kostede det næsten 46 procent af en gennemsnitlig købers månedlige indkomst at købe en ejerlejlighed i storbyen via et 1-årigt flekslån med afdrag.

I dag koster det blot 30 procent af en købers indkomst at købe en tilsvarende lejlighed i København - selv om priserne er steget igen. Det svarer til niveauet helt tilbage fra før år 2000.

Dermed adskiller situationen sig fra boligboblen i 00'erne, forklarer Joachim Borg Kristensen.

- Dengang begyndte folk at købe bolig uden for København, fordi de stigende priser i storbyen gjorde det for dyrt for dem.

- I dag er prisforskellene mellem København og provinsen endnu større end dengang, men folk har alligevel råd til at købe i København, fordi renten er så lav, siger han til Politiken.

Netop den lave rente er en af forudsætningerne for det københavnske boligmarkeds optur. Hvis renten på flekslån stiger, bliver situationen en ganske anden, viser analysen.

Hvis renten stiger til fem procent, som den var i 2008, vil boligudgifterne pludselig æde hele 42 procent af indkomsten for en gennemsnitskøber - tæt på de 46 procent, som niveauet var, lige før markedet brasede sammen.

- Med en rente som i 2008 kommer boligbyrden i København tæt på det niveau, vi så i 2006 og 2007, hvor mange boligejere blev nødt til at flytte ud af byen, fordi de ikke længere havde råd til at bo der, siger Joachim Borg Kristensen til Politiken.

/ritzau/