Investorerne verden over taber på oliepris og eurofrygt

Verdens aktiemarkeder skælver over udsigten til endnu lavere oliepriser og faldende eurokurser. Tirsdag morgen fulgte børsen i Tokyo trop og faldt med tre procent, mens børsen i Hongkong faldt med 1,47 procent.

Dermed følger de asiatiske aktiemarkeder i halen på verdens øvrige aktiemarkeder.

De amerikanske aktiemarkeder endte mandag med at tage et markant dyk, hvor aktieindekset Dow Jones for industriselskaber faldt 1,82 procent, mens teknologiindekset Nasdaq faldt 1,57 procent.

Og kursfaldene i Europa ramte bredt og kraftigt mandag, da euroen nåede sin laveste kurs over for den amerikanske dollar i ni år.

Samtidig er der usikkerhed om, hvorvidt Grækenland også i fremtiden vil være en del af eurozonen, nu da den tyske regering ikke længere vil udelukke en græsk euro-exit. Det gik særligt hårdt ud over det tyske DAX-indeks, der faldt med næsten tre procent.

Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie Investment Bank, siger, at de faldende aktiekurser er en naturlig reaktion på pæne stigninger i 2014, usikkerheden omkring Grækenland, samt usikkerhed om, hvad de lavere oliepriser betyder for blandt andet Rusland.

- Vi mener fortsat, at de store energiprisfald netto er positive for verdensøkonomien, men vi mangler endnu at se væksten globalt set tage til, skriver chefstrategen i en kommentar.

På børsen i København gik det ikke helt så slemt til, men det toneangivende C20 Cap mistede 1,1 procent af sin værdi.

Aktie-uroen bunder i frygten for, at Grækenland kan finde på at skippe den fælles mønt euroen, hvis oppositionspartiet Syriza overtager regeringsmagten ved det kommende parlamentsvalg 25. januar.

- Som følge af situationen i Grækenland er året begyndt med de traditionelle bevægelser mod sikker havn. Således er guldprisen steget, mens aktiekurserne er faldet tilbage, skriver Nordea om faldene på børserne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip