Iran-ekspert: Atomaftale skal nok komme i mål

Skrevet af admin

10/11/2013

Mest læste i dag

Selvom der efter tre dages forhandlinger i Genève ikke blev indgået en aftale i forhold til Irans atomprogram, peger det i retning af, at en aftale snart falder på plads.

Det fortæller Iran-ekspert og lektor på Aalborg Universitet Søren Schmidt.

Iran mødtes i weekenden med de seks stormagter Storbritannien, USA, Frankrig, Rusland, Kina samt Tyskland, for at diskutere en aftale om fremtiden for Teherans atomprogram.

- Når seks udenrigsministre fra de store lande er mødt op for at kunne underskive en aftale, så tyder det på, at man har været meget, meget tæt på at nå et mål, siger Søren Schmidt.

- Når så stort et tog bliver sat på skinner, tror jeg ikke, at det bliver stoppet af en mindre uoverensstemmelse. Så jeg tror, at den her aftale nok skal ende med at komme i land.

Ifølge lektoren fra Aalborg Universitet har der i høj grad været fremgang at spore i de seneste drøftelser.

En aftale ligger lige for, og går ud på, at de iranske sanktioner skal afvikles. Til gengæld skal Iran underlægges overvågning af sit atomprogram. Det skal medvirke til, at Iran ikke kommer nærmere muligheden for at kunne udvikle en atombombe, forklarer Søren Schmidt.

- Det betyder, at man skal anerkende Irans ret til at kunne berige uran. Grundlæggende betyder det også, at man må acceptere, at Iran er på tærsklen til at være en atommagt.

Søren Schmidt advarer imod, at det internationale samfund fortsætter med at pålægge Iran sanktioner, da det kan føre endnu større skade med sig.

- Jo mere man bliver ved med at tillægge sanktioner og svække Irans økonomi, jo mere trænger man dem op i en krog, siger lektoren.

- Hvis det sker, kan man være sikker på, at de på et tidspunkt vil være så nervøse, at de siger, at de har en ekstraordinær situation, og at de bliver nødt til at have noget at forsvare sig med, og så producerer de en atombombe.

Weekendens forhandlinger har fundet sted i den schweiziske by Genève, og de er foregået i den såkaldte P5+1-gruppe, der er de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

/ritzau/