Italien inddriver 100 milliarder kroner i skattegæld

Det italienske skattevæsen har kradset et rekordstort beløb ind fra italienerne i ubetalte skatteregninger.

Det er sket, efter at myndighederne meddelte borgerne, at hvis de har gæld til skattevæsnet, så kom til lommerne nu, for så slipper i med lempelige bøder.

Skattemyndighederne meddeler, at det ser ud til at have hjulpet, for borgerne har nu frivilligt indbetalt ekstra 14,9 milliarder euro i skat fra skatteåret 2015.

Det svarer til godt 111 milliarder kroner.

Ifølge skattevæsnet blev der året før - i 2014 - inddrevet 14,2 milliarder euro i forbindelse med kampagner mod skatteunddragelse.

De 14,9 milliarder euro, der kom ind i forbindelse med skattevæsnets kampagne for skatteåret 2015, er indbetalt, efter at 315.000 borgere fik et brev fra myndighederne med et tilbud om at indbetale deres gæld.

Eller rette "deres fejl", som det blev formuleret.

111 milliarder kroner lyder af meget, men det er ikke så mange penge i forhold til det beløb, som skattevæsnet mener, at det blive snydt for hvert år. Det beløb er 90 milliarder euro årligt - omkring 671 milliarder kroner.

Arbejdsgiverforeningen Confindustria offentliggjorde i december en rapport, der havde et noget højere tal, nemlig 122 milliarder euro - 910 milliarder kroner.

Næsten halvdelen af den manglende skatteindbetaling menes at være moms, der ikke er betalt.

En tredjedel sættes i forbindelse med manglende skat af lønninger, og begge dele sættes i forbindelse med den betydelige sorte økonomi i Støvlelandet.

Størrelsen af den sorte økonomi, der ikke beskattes, menes også at være en af årsagerne til, at de offentlige finanser er i problemer.

De seneste tal fra Italiens gæld siger, at den ved udgangen af 2015 lå på 132,6 procent af bruttonationalproduktet.

Regeringen i hovedstaden Rom har erklæret, at gælden vil begynde at falde i år, men en noget mere mat økonomi og en mindre skarp pengepolitik har øget usikkerheden om, hvorvidt gælden nu også bliver mindre i år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip