Jens Stoltenberg holder tungen lige i munden i Nato

Skrevet af admin

01/10/2014

Mest læste i dag

Natos nye generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, lægger på sin første arbejdsdag onsdag i Bruxelles ud med at takke sin forgænger, Anders Fogh Rasmussen, for at have "gjort det fantastisk".

Stoltenberg lægger op til en fortsat fast kurs over for Rusland - men også med en forsigtigt udstrakt hånd.

- Våbenhvilen i Ukraine udgør en mulighed. Men vi ser også brud på våbenhvilen, og det er en skrøbelig situation. Og Rusland opretholder sin evne til at destabilisere situationen og handler fortsat i strid med folkeretten, siger Stoltenberg.

På et spørgsmål om, hvordan han forholder sig til en melding tidligere onsdag fra Ruslands viceudenrigsminister, Aleksej Mesjkov, om muligheden af et snarligt møde i Nato-Rusland Rådet efter udskiftningen af Natos generalsekretær, svarer Stoltenberg henholdende.

- Vi har ikke modtaget nogen konkret anmodning om at samle Nato-Rusland Rådet.

- Men hvis der kommer en sådan anmodning, vil vi overveje den med åbent sind. Vi har understreget, at vi fortsat holder muligheden åben for politisk kontakt, siger Stoltenberg.

Den nye chef for forsvarsalliancen identificerer tre prioriteter for sit arbejde: At bevare et stærkt Nato, at bidrage til at holde Natos nærområde stabilt ved at samarbejde med partnerlande, og at bevare et klippefast forhold mellem Europa og Nordamerika.

På pressemødet understreger han også flere gange Nato-landenes stærke forpligtelse til at beskytte hinanden i henhold til Atlantpagtens artikel fem, den såkaldte musketéred.

Den nye hurtige reaktionsstyrke, den såkaldte spydspids, som blev aftalt politisk på Nato-topmødet i Wales for en måned siden, skal begynde at tage form i forbindelse med et forsvarsministermøde i februar.

I en yderligere understregning af, hvad der er de varmeste emner på de allieredes dagsorden lige nu, siger Stoltenberg, at han i løbet af de nærmeste dage agter sig på sin første rejse.

Rejsen går til Nato-landene Polen og Tyrkiet, der er naboer til henholdsvis Ukraine og Syrien.

Han siger også, at Nato er klar til at forsvare Tyrkiet, hvis landet skulle blive angrebet - men at Natos engagement i den aktuelle konflikt med organisationen Islamisk Stat i Irak vil begrænse sig til rådgivningsbistand til det irakiske militær.

- Vi besluttede på Nato-topmødet i Wales, at vi vil fortsætte vores partnerskab med Tyrkiet. Og hvis vi bliver bedt om det, vil vi hjælpe med at opbygge forsvarets kapaciteter.

- De har ikke fremsat et sådant ønske. Men vi er klar, hvis vi bliver spurgt, siger Stoltenberg.

/ritzau/