Jeppe Kofod melder ud: Lukker dansk luftrum

Skrevet af Nicolai Busekist

27/02/2022
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Jeppe Kofod afslører på et pressemøde søndag formiddag, at man lukker dansk luftrum for russiske fly.

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortæller på et kort pressemøde søndag formiddag, at man har besluttet at lukke dansk luftrum for russiske fly.

Det vil sige, at det fremadrettet ikke vil være tilladt for fly af russisk oprindelse af flyve over dansk luftrum. Jeppe Kofod fortæller desuden, at dette forbud også omfatter privatfly ejet af russere.

Danmark er ikke det eneste land i Europa, der har truffet denne beslutning. Flere andre lande har nemlig valgt at gøre det samme. Det har betydet, at russiske fly fremadrettet ikke vil kunne flyve i luftrummet over Finland, Tyskland, Storbritannien, Bulgarien, Tjekkiet og Polen.

Ifølge AFP har både Estland, Letland og Litauen samt Slovenien og Rumænien også valgt at lukke deres luftrum for russiske fly.

På det korte pressemøde søndag formiddag siger den danske udenrigsminister, at det er vigtigt, at Danmark 'sætter en streg i sandet over for Ruslands aggressioner i Ukraine'.

Han siger samtidig, at han håber, at flere vil følge trop, da han mener, at det er vigtigt, at det besværliggøres for russiske fly at flyve i luftrummet over Europa.

Søndag aften klokken 18 skal han deltage i et virtuelt møde med de øvrige udenrigsministre i EU. Her har han planer om at tale sin sag for, at resten af EU også kommer til at følge trop.

Han oplyser også, at man har en forventning om, at forbuddet vil træde i kraft søndag. Jeppe Kofod fortæller, at det ikke kan træde i kraft med det samme, da der er en række juridiske detaljer, der skal være styr på, inden det kan ske.

Formålet med at lukke det danske luftrum for russiske fly er, at det er med til at gøre det mere besværligt for disse fly at flyve rundt i verden.