Jihadturister skal opdages på nettet

Skrevet af admin

|

05/12/2013

Dagens topnyheder

Justitsminister Morten Bødskov (S) har holdt møde med kolleger fra flere EU-lande og USA for at diskutere, hvordan man kan bremse trafikken med unge mennesker, der tager til Syrien for at deltage i krigen.

Og mødet var produktivt, siger Bødskov, da landene er gået sammen om at lære af hinanden i kampen mod de såkaldte jihadturister.

Emnet er torsdag på dagsordenen hos den samlede kreds af EU-justitsministre, der holder møde i Bruxelles.

Et af de nyere elementer, der kom på bordet onsdag ved "formødet", siger Morten Bødskov, var internettets og sociale mediers rolle.

- Noget af det, vi går videre med nu, er at udveksle erfaringer om, hvordan vi kan dæmme op for den rekruttering, der finder sted på internettet.

- Hvordan kan vi få mere fokus på internettet og de sociale mediers betydning for rekrutteringen af her? Vi kan jo se, at de bliver brugt meget, meget aktivt, siger han torsdag morgen i Bruxelles.

Til mødet udpegede ministeren desuden flere andre særlige indsatser, der kan forebygge de unge europæeres krigsrejser.

Det drejer sig især om at informere de unge om de konsekvenser, de kan udsætte sig for, hvis de rejser til Syrien for at kæmpe.

Også inddragelse af lokalmiljøerne, familiemedlemmer og de lokale myndigheder blev nævnt som vigtige områder.

Flere af punkterne blev allerede nævnt på et møde i Luxembourg i juni, hvor EU's antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, fremlagde et større idékatalog til, hvad landene kan gøre sammen og hver for sig.

Ifølge Morten Bødskov kan de eksempelvis lære af hinanden, når det gælder håndtering af de unge, der kommer tilbage fra krig.

- Hvad er det for særlige forhold, man skal være opmærksom på, når de kommer tilbage? De har jo kapaciteter med sig tilbage, som ingen af os bryder os om.

- Det handler jo om, at få erfaringerne på bordet, så vi kan bruge dem i vores egen indsats i Danmark, siger han.

 

/ritzau/