Jødisk formand: Dansk politi kan lære af Norge

Sikkerheden omkring jødiske institutioner i Danmark har hidtil ikke været god nok.

Det er weekendens terroranslag mod synagogen i Krystalgade i København et eksempel på, og dansk politi burde tage ved lære af deres norske kolleger, mener formanden for det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

Han efterspørger øget sikkerhed ved synagogen i Krystalgade og uden for den jødiske skole Carolineskolen på Østerbro i København.

- Vores konkrete ønske er, at der som et supplement til det, der allerede foretages, placeres politi uden for synagogen ved gudstjenester og foran den jødiske skole, når børnene kommer, siger Dan Rosenberg Asmussen.

I Norge har politiet øget sikkerheden omkring synagogen i Trondheim efter angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og angrebet mod et jødisk supermarked i Paris i januar, men nu er den ifølge norske medier blevet yderligere skærpet.

Og i Oslo er Bergstien, hvor synagogen har adresse, ifølge tv-stationen NRK blevet midlertidigt lukket for al gennemgående trafik i mindst to år.

- Jeg er bekendt med, at man i Norge allerede før weekendens angreb er nået frem til, at det er det rigtige at placere politi uden for jødiske institutioner på kritiske tidspunkter.

- Så det samme trusselsbillede udløser forskellige sikkerhedsniveauer i lande tæt på hinanden, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Det jødiske samfund i Danmark holdt senest i januar møde med justitsminister Mette Frederiksen (S) for at anmode om, at sikkerheden ved jødiske institutioner bliver højnet.

Men drøftelserne har foreløbig ikke resulteret i nogen permanent politibevogtning af jødiske forsamlingssteder.

Efter angrebet mod Krudttønden på Østerbro lørdag var to politibetjente med maskingeværer til stede foran synagogen i Krystalgade, da det blev vurderet, at terrortruslen mod synagogen var øget.

De to betjente blev såret, mens en jødisk vagt blev dræbt, da synagogen blev mål for et skudattentat kort efter midnat natten til søndag.

- Heldigvis var der lørdag aften politi, men det var ekstraordinært. Hvis terroristen havde valgt den omvendte rækkefølge og var startet ved synagogen, havde der ikke været politi, og så kunne det være gået helt galt, siger Dan Rosenberg Asmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip