Journalist afviser at Snowden-kode er knækket

Skrevet af admin

15/06/2015

Mest læste i dag

Journalist Glenn Greenwald, som offentliggjorde de første artikler på baggrund af den amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowdens hemmelige dokumenter, siger at det ikke er korrekt, at Rusland og Kina har fået adgang til dokumenterne.

Søndag skrev de britiske medier Sunday Times og BBC, at Storbritannien havde følt sig nødsaget til at trække nogle af sine spioner hjem, efter at Rusland og Kina havde fået adgang til oplysninger fra de tophemmelige filer, Edward Snowden har tilegnet sig.

Greenwald skriver på nyhedssitet The Intercept, at BBC's og Sunday Times' oplysninger er baseret på en misforståelse om, at Snowden er i besiddelse af de filer, han tog med sig fra efterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

Greenwald var en del af en lille gruppe journalister, der mødte Snowden i Hongkong, inden de offentliggjorde artikler om USA's omfattende overvågningsprogrammer.

- Snowden har utvetydigt sagt, at da han forlod Hongkong, tog han ikke nogen filer med sig. Han gav dem til de journalister, han samarbejdede med, og destruerede derpå sin egen kopi, så det ikke ville være sårbart, skriver Greenwald.

- Hvordan kunne Rusland så have fået fat i Snowdens filer, som artiklen hævder, hvis han ikke engang var i fysisk besiddelse af dem? Denne smædekampagne kan kun fungere, hvis de hævder, at Snowden lyver, og at han rent faktisk havde filer med sig, da han forlod Hongkong.

BBC og Sunday Times citerede søndag højtstående regeringsembedsmænd og efterretningsfolk for, at agenterne var blevet trukket hjem. Skridtet var angiveligt taget, efter at Rusland har været i stand til at afkode mere end en million filer.

- Det er et faktum, at russerne og kineserne har oplysningerne. Det betyder, at det har været nødvendigt at flytte agenter, og at viden om, hvordan vi arbejder, har bremset os i at indhente vigtig information, siger en britisk regeringskilde ifølge Sunday Times.

Premierministerens kontor ønskede søndag ikke at kommentere efterretningsspørgsmål, mens det britiske udenrigsministerium sagde, at det hverken kunne bekræfte eller afkræfte oplysningerne.

/ritzau/AFP