Når Værnsfælles Forsvarskommando bruger den ny offentlighedslov til at tilbageholde et notat, som blev udformet syv år inden, loven blev vedtaget, udstiller det, at formålet med den ny offentlighedslov var et forsøg på sænke en mur ned omkring Slotsholmen.
Det mener Lars Werge, der er formand for Dansk Journalistforbund. Forbundet var kritisk over for den ny offentlighedslov, allerede inden den blev vedtaget.
- Jeg må sige, at jeg er overrasket over, hvor kynisk man i virkeligheden bruger ministerbetjeningsreglen, når man siger, at den gælder faktisk også bagudrettet, siger han.
- Når man lukker ned med syv års tilbagevirkende kraft, virker det ikke som de tanker om åbenhed og troværdighed, vi ellers forbinder med det danske demokrati.
Jyllands-Posten skriver torsdag, at de med den såkaldte ministerbetjeningsregel som grund har fået afslag på aktindsigt i et dokument, som er dateret 10. oktober 2007.
Dokumentet kan muligvis kaste lys over de instrukser, daværende forsvarsminister og nuværende formand for Venstres folketingsgruppe Søren Gade fik i forbindelse med den aftale, forsvaret indgik med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irakkrigen.
Ministerbetjeningsreglen - som kan bruges til at tilbageholde oplysninger, hvor en minister har eller vil få brug for embedsværkets rådgivning - blev udvidet, da den ny og strammere offentlighedslov trådte i kraft i 2014.
Ifølge Jacob Mchangama, jurist og direktør for den juridiske tænketank Justitia, er det et velkendt fænomen, at loven har tilbagevirkende kraft.
- Når ministerbetjeningsreglen bliver brugt med tilbagevirkende kraft, viser det, at loven udgør en væsentlig forringelse af den gennemskuelighed, der er en forudsætning for, at offentligheden kan føre kontrol med magthaverne, siger han.
Sagen om samarbejdet med Blackwater begyndte at rulle, da Jyllands-Posten søndag beskrev, hvordan en teknisk omskrivning af ordet "samarbejde" skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.
Det har på grund af ferie ikke været muligt at får en kommentar fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, og partiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, ønsker ikke at kommentere Værnsfælles Forsvarskommandos brug af offentlighedsloven.
/ritzau/