Juncker er ny formand for EU-Kommissionen

Skrevet af admin

15/07/2014

Dagens topnyheder

422 af de 751 medlemmer af Europaparlamentet har ved en hemmelig afstemning tirsdag sagt ja til, at Jean-Claude Juncker skal være ny formand for EU-Kommissionen.

250 stemte imod, 47 stemte blankt, og 10 stemmer blev erklæret ugyldige, mens 22 parlamentarikere ikke deltog i afstemningen.

Den 59-årige Juncker havde brug for opbakning fra 376 parlamentarikere for at blive godkendt.

Eftersom han allerede for to en halv uge blev indstillet til jobbet af EU's stats- og regeringschefer, er Juncker nu igennem alle formelle godkendelsesprocedurer, inden han formentlig til oktober vender tilbage til parlamentet for at få hele sin kommission godkendt.

Umiddelbart inden valghandlingen i parlamentet præsenterede Juncker sit arbejdsprogram for parlamentet.

Det skete i en tale, der rummede en lang række løfter, der blandt andet lagde op til indførelse af mindsteløn i alle EU-lande, bindende mål for energieffektivitet, oprettelse af kommissærposter for migration og grundlæggende rettigheder samt beskyttelse af arbejdskraftens fri bevægelighed.

Allerede onsdag er kommissionsformanden-in-spe inviteret med til topmødemiddag i Bruxelles.

Her får de politiske ledere fra medlemslandene mulighed for at høre nærmere om Junckers planer for de næste fem år, inden de sætter ham uden for døren og forsøger at sætte navn på en eller flere af de øvrige topfolk i den kommende periode.

Det er planen, at topmødet i hvert fald skal finde en kandidat til jobbet som udenrigschef efter briten Catherine Ashton.

Her menes topkandidaterne at være den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, og EU's nuværende bistandskommissær, bulgareren Kristalina Georgieva.

EU-præsident Herman Van Rompuy ventes inden mødets begyndelse onsdag klokken 19 at komme med en melding om, hvorvidt han regner det som realistisk, at topmødet i denne omgang også kan sætte navn på hans egen afløser.

Det er også muligt, at der bliver udnævnt en ny, fast formand for eurogruppen.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har gentagne gange benægtet, at hun skulle være i spil til jobbet som EU-præsident.

Ritzau har dog kendskab til referater af flere af Van Rompuys forberedende samtaler, hvoraf det klart fremgår, at Thorning bliver diskuteret som en af flere mulige kandidater til jobbet.

/ritzau/