Jurist: Lovforslag beskytter ikke metronaboers helbred

Naboer til metrobyggeriet i København risikerer at blive fanget i lejligheder, hvor det larmer så meget om natten, at det går ud over deres helbred.

Sådan lyder det fra Peter Pagh, jurist i miljøret ved Københavns Universitet, på dagen, hvor Folketinget skal førstebehandle den såkaldte nabopakke, som skal sikre bedre erstatning til metronaboerne.

- Så snart man er oppe i et støjniveau, som, lægerne mener, er sundhedsskadeligt, må man sikre, at naboerne kan komme væk. Det har man ikke gjort med lovforslaget, siger han.

Ifølge lovforslaget er det kun naboer, der bliver udsat for støj på over 75 decibel om aftenen eller 65 decibel om natten, der får ret til et nyt sted at bo.

Men ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kan det gå ud over helbredet, allerede når ens nattesøvn bliver forstyrret af støj på mellem 40 og 55 decibel. Længere tids støj på over 55 decibel påvirker sundheden "væsentligt".

Peter Pagh, der har rådgivet beboerne ved Marmorkirken i sagen, vurderer, at det strider mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når ikke alle de naboer, hvis helbred kan være på spil, får ret til at blive genhuset.

- Det må ikke være farligt at opholde sig i sit hjem, siger han.

- Der er nogle mennesker, som rent faktisk ikke får mulighed for at komme væk. Lovforslaget sikrer ikke, at vi ikke ender i en situation, hvor vi påfører folk alvorlige sundhedsskader, siger han.

Ifølge Peter Pagh bør det desuden garanteres, at natarbejdet ikke går i gang, før naboerne er ude af deres boliger.

I øjeblikket arbejdes der i døgndrift ved Nørrebroparken. Men i et forsøg på at redde tidsplanen for metrobyggeriet lægger lovforslaget op til, at natarbejde også bliver tilladt på de resterende byggepladser. Op til 470 boliger kan blive udsat for støj på over 55 decibel om natten.

Et bredt flertal bestående af regeringspartierne, SF, Venstre og Dansk Folkeparti er blevet enige om nabopakken, der er udgangspunktet for lovforslaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip