Justitsminister erkender behov for ny persondatalov

Skrevet af admin

08/04/2014

Dagens topnyheder

Regler om forbrugerbeskyttelse på internettet er forældede og skal moderniseres.

Det erkender justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen i Morgenavisen Jyllands-Posten opfordrer til en lovstramning på området.

- Den danske regering er enig i behovet for at modernisere de gældende databeskyttelsesregler, der stammer fra en tid før internettets udbredelse, siger Karen Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Tal fra EU viser, at kun 26 procent af brugerne af sociale netværk og 18 procent af dem, der handler på nettet, føler, at de har fuldstændig kontrol over deres personlige data.

EU-systemet drøfter i øjeblikket et omfattende, teknisk kompliceret og politisk følsomt lovforslag, der skal opdatere EU's 19 år gamle regler for databeskyttelse.

Det er to år siden, justitskommissær Viviane Reding kom med sit udspil, men kommissæren erkendte for nylig, at den omfattende lovgivning næppe bliver færdig i år.

Justitsminister Karen Hækkerup gjorde i den forbindelse klart, at hun heller ikke har travlt.

- Der er ikke noget, der haster så meget, at det skal ende med at blive noget japværk. At det ikke er gjort grundigt. Jeg synes ikke, vi skal ende med noget, som ikke er gjort godt nok, sagde Hækkerup til Ritzau i forbindelse med et EU-møde i Athen i januar.

Hækkerup præciserer nu, at den nye lov om datasikkerhed ikke må ende i bureaukrati.

- Vi er fra dansk side meget optaget af et højt beskyttelsesniveau for den enkeltes personoplysninger.

- Men vi er også meget optaget af, at vi ikke pålægger virksomheder og offentlige myndigheder administrative byrder, som ikke opvejes af klare fordele for borgerne, siger Karen Hækkerup.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen er forbrugersikkerheden med de nuværende danske regler reelt sat ud af spil.

Også Dansk Erhverv mener, at de danske regler skal sløjfes, og i stedet for skal der laves et sæt fælles europæiske regler, lyder det fra organisationen.

/ritzau/